bilde av arild rune hilde

Merker du endring ved vannlating – gå til legen!

– Hvis man kjenner på svie eller har endringer i vannlatingsmønster, da skal man være på vakt, oppsøke lege og få testet urinen for blod, oppfordrer Arild Rune Hilde, 65 år.
Arild fikk påvist blærekreft i 2020 uten å ha hatt synlig blod i urinen på forhånd.

–  For meg var blærekreft en kreftform synonymt med høy alder og blod i urinen. Jeg tenkte derfor ikke i den retning når det kom til egne symptomer, forteller Arild.

bilde av arild rune hilde
Arild Rune Hilde

Sjokk å få diagnosen

Det var sommeren 2018 han kjente på litt svie ved vannlating. Han gikk til fastlegen og ble møtt av en vikar som bagatelliserte det hele og tok en urinprøve. Etter legebesøket hørte han ikke mer, og svien ga seg. Høsten etter kom svien tilbake, Arild oppsøkte på nytt fastlege, men fikk beskjed om at han skulle avvente og se an. Etter julen tok Arild på nytt kontakt og fikk henvisning til urolog. Gjennom helseforsikringen på jobben fikk han raskt time.

– Jeg møtte opp hos privat urolog til ultralyd, egentlig uten store bekymringer. Underveis i undersøkelsen fikk jeg beskjed om at han ville ta en cystoskopi også, uten at det ble forklart hvorfor.  «Her er årsaken til dine problemer» sa han midt under cystoskopien, pekte på skjermen og fortalte meg at jeg hadde kreft. På skjermen så jeg noe som lignet på en anemone i blæren min. Det var mildt sagt en sjokkerende opplevelse, og jeg var helt uforberedt på å få en slik beskjed!

Bedring i oppfølging

I slutten av januar 2020 ble Arild operert ved Aker sykehus. Her ble kreften fjernet ved TURB.
– Alt gikk jo bra, men jeg savnet mer kommunikasjon med kirurgen som faktisk utførte inngrepet. Han fikk jeg først snakke med i etterkant, mens jeg lå på oppvåkning, og da veldig kort. Jeg hadde mange spørsmål, men fikk kun vite at det var kreft og at alt var fjernet.

Etter den brå diagnostiseringen hos urologen og en tydelig travel kirurg, har heldigvis oppfølgingen videre fungert godt for Arild.

– All berøm til sykepleierne ved på sengepost og poliklinikken ved Aker, de sørger for at jeg føler meg godt ivaretatt. Nå har jeg også fått en fast kontaktlege som følger meg, det setter jeg stor pris på.

Jobbet under behandling

Siden operasjonen i januar 2020 har Arild gjennomgått 27 BCG-skyllinger, han fikk sin siste 20.november 2023. Syv ganger har han blitt lagt inn på Aker grunnet funn av kreftceller, påfulgt av blålys cystoskopi og biopsier fra nyrebekken, ureter og blære.
– Jeg har klart meg godt gjennom alt sammen, stort sett har jeg vært på jobb igjen dagen etter en BCG, og kun vært sykmeldt ved innleggelsene.

Arild er administrerende direktør for to søsterselskaper innen konferansebransjen og er en mann med mange jern i ilden. Det har også vært med på å holde han oppe.

– Jobben min har utvilsomt bidratt til å få meg gjennom dette her, sammen med støtten fra familien min og gode venner.  

Lever som før

Nå venter en ny cystoskopi i januar, deretter skal Arild gå til kontroller med CT én gang i året og cystoskopi hver sjette måned.
– I dag har jeg det bra og lever omtrent som før jeg ble syk. Jeg har i tillegg til behandlingen tatt noen grep for å sjekke resten av kroppen, det bidrar til at jeg går ikke rundt og bekymrer meg for fremtiden. Jeg trener regelmessig og spiser sunt, men passer også på å kose meg og nyte livet. Jeg har sondert mulighetene for å ta en kreftvaksine i utlandet, men har ikke landet på hva jeg vil gjøre med dette foreløpig.

Visste du at blærekreft er den femte største kreftformen blant menn i Norge?
I fjor fikk 1388 menn og 465 kvinner diagnosen blærekreft.
Blod i urinen er det vanligste symptomet på blærekreft, men forekommer ikke alltid.
Andre symptomer er: vannlatingsplager eller endringer i vannlatingsmønster, hyppig vannlating, smerter, ømhet, svie.
Ved symptomer – ikke vent på at det skal gå over – oppsøk lege og be om en grundigere undersøkelse dersom symptomene ikke gir seg etter første legebesøk.
Les mer om symptomer her.

Tekst: Rannveig Øksne
Foto: privat