Cystoskopet – det fleksible takk!

Blærekreftpasienter som har beholdt blæren må jevnlig gå til undersøkelser hvor et cystoskop, et kamera, føres opp gjennom urinlederen og inn i blæren. Det finnes to typer slike cystoskop – et fleksibelt og et stivt. Pasientene er ikke i tvil om hva de foretrekker.

En undersøkelse som Blærekreftforeningen har utført blant våre medlemmer viser at de aller fleste har fått undersøkelser med det fleksible cystoskopet når de har vært til undersøkelse. Det er også det instrumentet de fleste synes det er minst ubehagelig å gå til undersøkelse med. 

Over 30 prosent svarer at de synes undersøkelsen med det stive cystoskopet er svært eller litt smertefull, mens det tilsvarende antallet for det fleksible cystoskopet er litt over ti prosent. En fjerdedel sier at undersøkelsen med det fleksible cystoskopet ikke er ubehagelig i det hele tatt. 

Flere får infeksjoner

Et problem flere trekker frem etter å ha vært til undersøkelse med cystoskop er at de får urinveisinfeksjon i ettertid. Medlemmene som deltok i undersøkelsen fikk også anledning til å gi sine egne kommentarer om hvordan de opplevde undersøkelsene.

«Ved bruk av stivt cystoskop ble en svulst oversett en gang grunnet beliggenheten. Jeg krever derfor alltid nå at fleksibelt cystoskop når jeg er til undersøkelse», skrev en. En annen påpekte følgende: «Hver gang de brukte det stive blødde jeg masse etter undersøkelsen. Det var lenge smertefullt og vondt når jeg urinerte.»

I kommentarer rundt bruk av det fleksible cystoskopet ble det blant annet skrevet følgende: «Noen ganger kan det være smertefullt, men ikke som det stive.»  «Det er ubehagelig kun idet lukkemuskelen passeres, ellers problemfritt.»

Vil ha mer dialog med legen

Pasientene vil også at Blærekreftforeningen skal gjøre legene oppmerksomme på at de har et forbedringspotensial når det gjelder dialog og informasjon. I undersøkelsen kom det frem utsagn som: «At man får en samtale med legen etter undersøkelsen mens man er påkledd er noe jeg savner.», «Bedre kommunikasjon, føler jeg er svært uvitende», «Manglende kontinuitet mht legeansvar er en utfordring. Det samme gjelder tid for drøfting og informasjon med tanke på funn, konsekvenser og planer.»

Spørsmål om penger

Tina Shagufta Munir Kornmo, urolog og seksjonsoverlege ved Bærum sykehus.

– Spørsmålet om hvilket cystoskop som brukes er i bunn og grunn et spørsmål om penger, sier Tina Shagufta Munir Kornmo som er urolog og seksjonsoverlege ved Bærum sykehus.

– Noen sykehus har fortsatt stive skop fordi de ikke har investeringsmidler til å kjøpe fleksible. Dette handler om pris på fleksible skop, men også pris på utstyr til vask, sterilisering og vedlikehold. Det fleksible cystoskopet er mer skjørt og går lettere i stykker enn det stive.

Samtidig er hun ikke i tvil om at pasientopplevelsen er bedre med det fleksible.

– Undersøkelsen blir bedre også fordi urologen får en bedre oversikt i blæren med det fleksible cystoskopet. Det er flott at Blærekreftforeningen setter søkelys på dette, og arbeider for at vi skal få budsjetter til å bruke det fleksible cystoskopet på poliklinikkene i større grad, sier hun. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.