bilde av Liv Marit Dørum, tore langballe og ANita Eik Roald

Viktig milepæl: Nasjonalt blærekreftregister etablert! 

Blærekreftregisteret blir det niende nasjonale kvalitetsregisteret ved Kreftregisteret. 

Blærekreftforeningen viktig samarbeidspartner

Liv Marit Dørum
Liv Marit Dørum, nestleder for Registerseksjonen og fagansvarlig for kvalitetsregistrene

Veien til et nasjonalt kvalitetsregister for blærekreft har vært lang og byråkratisk. 
– Vi hadde ikke fått dette på plass uten det engasjementet og arbeidet som er gjort fra Blærekreftforeningens side. De har vært aktive og viktige i denne prosessen, sier Liv Marit Dørum.
– Vi gleder oss veldig over at vi nå får et nasjonalt kvalitetsregister! Dette er et viktig skritt for blærekreftpasienter. Nå vil det bli mulig å undersøke og dokumentere om behandlende sykehus gir riktig og god behandling. Det vil gjøre det lettere å sørge for at beste praksis benyttes ved alle sykehus. Det blir en mye bedre og mer omfattende innhenting av data som kan benyttes i forskning som igjen kan danne grunnlaget for kvalitetsforbedring i behandlingen sier styreleder i Blærekreftforeningen Tore Langballe. 

bilde av Liv Marit Dørum, tore langballe og ANita Eik Roald
Fra v: Liv Marit Dørum, fra Kreftregisteret, Tore Langballe og Anita Eik Roald fra Blærekreftforeningen

Hva skjer i nærmeste fremtid? 
Dørum forteller at det nye blærekreftregisteret allerede har viktige nøkkelroller på plass. Silje Spinnangr Olsen blir kvalitetsregisteransvarlig, Tor Åge Myklebust blir ansvarlig statistiker i registeret, mens fagrådet i registeret blir Norsk urologisk cancergruppe. I tillegg vil blant annet Blærekreftforeningen sitte i registerets brukerpanel. 

Først ble det laget en årsrapport for 2023, som ble sendt til helseforetakene 15.juni.

– Innmelding av blærekreft til Kreftregisteret vil bli tilpasset til blærekreft fremover, slik at nødvendig data blir inkludert. Blant annet skal data på utredning, inkludert TUR-B og cystektomi inn i registeret. I Kreftregisteret er det nå opprettet en arbeidsgruppe som jobber med hva slags data som skal hentes inn, forklarer Dørum. 

Målsetning
Med et eget kvalitetsregister for blærekreft vil mye mer data hentes inn og sammenstilles, som igjen vil bidra til å peke på forskjeller ved utredning og behandling rundt i landet. På denne måten kan  man kvalitetssikre hele behandlingsløpet på et mye mer nøyaktig nivå enn det som gjøres i dag. Hensikten er å bruke de innsamlede dataene fra registret for å vurdere praksis ute på sykehusene og bidra til at beste praksis for behandling blir benyttet ved alle sykehus i landet. 
– Blærekreft var den eneste av «de store» kreftformene som ikke hadde et kvalitetsregister. 

Vi har tro på at det nye blærekreftregisteret vil bidra til at blærekreftpasienter får bedre utredning og behandling, sier Tore Langballe. 

Les mer: Blærekreft: – Vil utjevne gap i overlevelse mellom kvinner og menn, Kreftregisteret 24.09.24

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.