Under den europeiske kreftkongressen ESMO, ble det denne måneden presentert svært lovende resultater fra NIAGARA-studien, der blærekreftpasienter med muskelinvasiv blærekreft fikk immunterapien durvalumab, både før og etter operasjon.
– Resultatene er betydelig bedre enn det som hittil har vært standardbehandling, og bør derfor bli tilgjengelig for alle som trenger det, sa uro-onkolog Jan Oldenburg (Ahus), til HealthTalk.
Ahus-leger ble imponert av blærekreft-data: – Dette er praksisendrende, HealthTalk, 15.09.224
Studien viser at behandling med immunterapi for pasientgruppen reduserte risiko for død med 25 prosent og risikoen for tilbakefall med 32 prosent.
– Dette var virkelig oppløftende nyheter og et stort gjennombrudd! Pasienter med muskelinfiltrerende blærekreft lever i årevis med en konstant frykt for tilbakefall. At over femti prosent får tilbakefall og dør, selv etter cytektomi (fjerning av blæren), er noe det er vanskelig å snakke høyt om. Men dersom vi skal få på plass bedre behandling, så må vi også tørre å være tydelige, sier Anita Eik Roald, daglig leder i Blærekreftforeningen.
– Kontrollene er hyppige, noe de må være, men det er samtidig tidkrevende og dyrt for helsevesenet. Nå haster det å få behandlingen på plass, først og fremst for å berge liv og trygge pasientene, men også sett i et rent helseøkonomisk perspektiv. Dette er en vinn-vinn-situasjon som jeg håper alle parter i godkjenningsprosessen her i landet nå vil prioritere, sier Roald.