Noe menn prater lite om

Da Odd Helge Liestøl fikk blærekreftdiagnosen, bestemte han seg for å være åpen om det fra dag en. Han oppdaget at han ikke var alene om sykdom som rammer menns underliv.

Tekst: Veronica Rinde Halvorsen
Foto: Privat

Da Odd Helge Liestøl fra Evje oppdaget blod i urinen, tok han det på alvor umiddelbart. Fastlegen mente det mest sannsynlig dreide seg om blodkar som var sprukket i prostata, men valgte likevel å henvise videre for nærmere undersøkelser. Fjorten dager senere fikk Odd Helge påvist mistanke om kreft. En uke etter dette hadde han sin første operasjon. Det var et sjokk å få diagnosen.
– Det å få kreft er noe en tror alle andre får og ikke en sjøl. Da jeg fikk meldingen så gikk jeg selvfølgelig litt i kjelleren og jeg brukte veldig mye tid på å google, for jeg hadde ikke hørt om blærekreft. Han forteller at det ble det en del grubling den første tiden.
– Jeg var åpen om det ovenfor arbeidskollegaer og venner fra dag en og det gjorde jo at man plutselig oppdaget at man ikke var alene, det var mange som hadde om ikke akkurat blærekreft, problemer med prostata og den slags.
Du vet, menn prater ikke om dette. Jeg har inntrykk av at damer er mye flinkere til å prate om disse tingene, forteller han.

Vanskelig valg


Etter tre TUR-B operasjoner og BCG behandling, ble det til slutt likevel klart at urinblæren måtte fjernes. Han blir henvist til Sykehuset i Vestfold og blir operert den 23 oktober 2020.
– En ukes tid før operasjonen hadde jeg en lang samtale med kirurgen, og han anbefalte en løsning med kunstig blære med bakgrunn i min fysikk og min rimelig unge alder, som var 58 på daværende tidspunkt. Jeg fikk valg om hvilken løsning jeg ville ha.
Odd Helge er rimelig sikker på at han ønsker å følge anbefalingen fra kirurgen, men er likevel veldig i tvil frem til han skal operere.
– Da fikk jeg veldig god hjelp av likepersoner i Blærekreftforeningen. Jeg snakket med flere av de som hadde gjennomført begge operasjoner og alle var jo fornøyd. Da jeg kom inn til operasjon så var jeg likevel veldig klar på at jeg ville ha en ny blære.

Ny hverdag med ny blære


Selv om Odd Helge anser seg som heldig som har gjennomgått en komplikasjonsfri operasjon, blir han fortvilet da det den første tiden etterpå blir mye lekkasje.
– Da jeg ringte likepersoner som hadde operert, og de fortalte at de ikke hadde hatt noen lekkasjer etterpå, så ble jeg veldig deprimert. Men så var jeg inne til kontroll en drøy måned etter operasjonen, og da lo de litt for de mente det bare var jeg som var utålmodig, for jeg var kommet lenger enn det jeg kunne forvente, forteller han.

Fra nyttår så snur derimot alt seg og Odd Helge startet i full jobb i kommunen igjen fra første januar.
– Men jeg har hatt helse til det, det er det som er. Livskvaliteten, den er tilbake. Jeg angrer ikke i dag på at jeg valgte det jeg gjorde, det fungerer utmerket. Jeg er ute og går turer og på ski, det går veldig greit, sier Odd Helge takknemlig.