Fungerer igjen med ny blære

Raskt tilbake: Knut-Arne er godt fornøyd med å kunne fortsette med et aktivt liv og lever godt
med den nye blæren.
For Knut-Arne Jørgensen har det gått over all forventning etter operasjonen. Han er derimot ikke imponert over primærhelsetjenestens kunnskap om blærekreftsymptomer.

Tekst: Veronica Rinde Halvorsen Foto: Privat


– Det er hevet over enhver tvil at hvis de hadde oppdaget dette tidligere så kunne de fjernet svulstene raskere og jeg kunne beholdt blæra. Når det først var så galt, så har jeg nok vært heldig, sier Knut-Arne Jørgensen.
Sommeren 2014 opplever Arendalsmannen problemer med hyppig vannlating og ubehag i underlivet. Fastlegen undersøker han med tanke på prostatakreft. Knut-Arne får beskjed om at det ikke foreligger noen problemer og slår seg derfor til ro med det. Romjulen samme år, oppdager han at han tisser knallrødt blod og blir livredd. Han oppsøker legevakten som konkluderer med urinveisinfeksjon. Etter penicillinkuren oppsøker han fastlegen med ny
urinprøve.
– Jeg var veldig nøye med å poengtere at grunnen til at jeg oppsøkte legevakta var på grunn av synlig blod i urinen. Så hørte jeg ikke noe mer. Knut-Arne har alltid vært glad i å trene og løpe. Han gjør seg klar for nok en løpetur og passer på å gå på do før han legger i vei. Men etter bare 200 meter kjenner han at han må tisse igjen.
Han går ut i skogen og ut kommer bare to dråper.
– Da gikk jeg til fastlegen igjen og sa at her må det være noe galt. Da våknet han og sa at du må til en ordentlig undersøkelse, forteller Knut-Arne.

Sjokkbeskjeden

Ved Sørlandet Sykehus i Arendal blir han kalt inn til urologen som gir klar beskjed om at han ikke liker det han ser. Den da 62-årige Knut-Arne blir operert for å fjerne svulstene, men det holder ikke.
Det blir besluttet å sende en vevsprøve til Tønsberg så de kan vurdere situasjonen.
– Da kom det et svar ganske kjapt om at den blæra må vi fjerne. Jeg ble operert den 8 juli i 2015, hvor de brukte en del av tynntarmen til å sy en ny blære som de koblet til urinlederen. Kirurgen mente dette var en bedre løsningen for meg enn en stomi, forklarer han.
Knut-Arne slipper unna både infeksjoner og kateter for å late vannet. Ved siste halvårskontroll sier urologen at det har gått så bra som det kunne ha gått.
– Det som er vanlig etter en slik operasjon er urinlekkasje og for menn også ereksjonssvikt. Den lukkemuskelen som er igjen er viljestyrt, men når du sover så fungerer ikke den. Det har vært litt urinlekkasje om natta, men jeg lever fint med det. Dette med ereksjonssvikt er noe som kan bedre seg med tiden, så det er heller ikke noe stort problem, sier han.


I god form

Når han ser tilbake på tiden som har gått siden kreften omsider ble oppdaget, har han ingenting å klage over i forhold til oppfølgingen han har fått av helsevesenet og egen rehabilitering. Knut-Arne regner med å være friskmeldt ved siste kontroll.
– Men det er klart, det er en ganske sjokkartet opplevelse og en veldig stor operasjon. De første seks ukene var jeg helt slått ut, så begynte ting å gå seg til. Etter tre måneder var jeg faktisk ute og løp igjen. Fysisk sett er jeg nok ikke helt tilbake der jeg var, men det er ikke mye
om å gjøre.