Yrker og blærekreft

Yrker og blærekreft er noe vi i Blærekreftforeningen ønsker å sette søkelyset på. Lyskasteren treffer da dessverre stort sett bare gulvet – det er gjort beklagelig lite forskning på dette temaet, selv om har gått lang tid siden man oppdaget at arbeidere i garverier og andre yrker hvor man brukte farger, hadde overhyppighet av blærekreft. Etter hvert har man fått noe mer oversikt over hvilke stoffer som mest sannsynlig utløser kreftutviklingen, men full oversikt har man på ingen måte ennå.

Her legger vi derfor bare ut noen lenker til steder dere kan finne mer informasjon selv. I mellomtiden krysser vi fingrene for at noen ønsker og gis mulighet til å se nærmere på dette temaet med forskerøyne. Det viktige for dere som har disse yrkene er å være flinke til å bruke det personlige verneutstyret som finnes, de innretninger og regler som foreligger på arbeidsplassen for å beskytte dere mot eksponering, og å være oppmerksom på synlig blod i urinen – både nå og i fremtiden. Det kan ta lang tid fra eksponering til utbrudd, noen ganger opptil 40 år. Og husk at huden ikke er noen barriere mot eksponering, den er tvert imot kroppens største opptaksorgan!

Lenker:

Den Canadiske kreftforeningens side om risikofaktorer for blærekreft

Nordic Occupational Cancer Study (NOCCA) (let videre på dette nettstedet så finner du mye mer)

Yrke og kreft, STAMI nr. 3/2010

National Health Services i England sine sider om risikofaktorer for blærekreft.

 

Det er foreløpig ingen som har kombinert disse kildene, og vi ser også at noen yrker er oversett noen steder, som f.eks. elektrikere. Det vi ser både fra litteraturen og fra det nettverket vi har av medlemmer og andre, er at en fellesnevner for mange av (men ikke alle) de utsatte yrkene er «de yrkene hvor man blir møkkete på henda», typisk industri- og håndverkeryrker. Legg til tobakk, stråling og noen ufordelaktige gener i noen familier, så har du mye av bakgrunnen for utvikling av blærekreft.

Og så er det selvsagt noen få som bare er uheldige. Sånn er livet.

Skrevet avBlærekreftforeningen

Blærekreftforeningen er en interesseorganisasjon for alle som er berørt av blærekreft, enten det er som pasient, pårørende, annen nærstående, etterlatt eller av andre årsaker interessert i dette. Gå til www.blærekreft.no hvis du vil vite mer.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.