Spennende foredrag om immunterapi mot kreft på Universitetet i Oslo lørdag 20. april 2013 kl. 15.45

Kan immunsystemet kurere kreft slik det kurerer influensa?

– Når immunsystemet ikke klarer å bekjempe kreft, er hovedutfordringen at immunsystemet ikke oppfatter kreftcellene som fremmede. Da kan vi lure immuncellene til å tro at kreften er en infeksjon, forteller professor Johanna Olweus.

Tid og sted: Universitetet i Oslo, lørdag 20. apr. 2013 15:4516:30, Vilhelm Bjerknes’ hus, auditorium 2

Møtet er en del av UIO-festivalen, se lenke lenger nede.

Nyopprettet senter

JohannaOlweus leder det nyopprettede K.G. Jebsen senter for immunterapi ved Universitetet i Oslo. Seks forskningsgrupper inngår som partnere.

– Vårt immunsystem er uovertruffent når det gjelder å bekjempe infeksjoner. Immuncellene gjenkjenner celler som er infisert av virus og bakterier som fremmede og dreper dem effektivt uten å skade normale celler. Kreft er mer problematisk, fordi immunsystemet i mange tilfeller vil ignorere kreftcellene eller til og med aktivt tolerere dem, forteller Olweus. Vi vil ta i bruk ny teknologi for å manipulere immunapparatet til å drepe kreftceller like effektivt som virusinfiserte celler.

Avstøtning som kreftbehandling

Forskere har i mange år visst at immunapparatet avstøter organer som transplanteres fra andre mennesker. Forskning tyder på at slike avstøtningsreaksjoner kan brukes i kreftbehandling.

– Vi har lykkes med å velge ut immunceller fra friske personer som avstøter kreftceller fra en annen person. Dette åpner for at slike utvalgte immunceller kan overføres til pasientens blod. Her forventes de å virke som målstyrte missiler som retter sitt skyts mot svulsten, men sparer friske celler. Et spennende alternativ er et ”copy and paste”-prinsipp der man kopierer gener fra immunceller hos ett individ og ”limer” dem inn i pasientens egne, sier Olweus som vil utdype sine synspunkter under UiO-festivalen.

Arrangør: UiO-festivalen

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.