Tips om urinlekkasje

Etter operasjoner i urinveiene kan det oppstå urinlekkasje. Etter fjerning av blæra og innsetting av nytt reservoar samme sted – erstatningsblære eller ortotop blæresubstitutt som det heter på fagspråket – kan urinlekkasje oppstå.

Lekkasjene skyldes  at lukkemuskulaturen i blæra ikke lenger gjør jobben sin. Det kan være et midlertidig problem etter operasjonen som bedrer seg over tid, eller det kan være varig. Utløpet fra blæra lukkes med to ringmuskler, såkalte sfinktere, hvor den ene er viljestyrt og den andre ikke. Nerver formidler styringssignaler til begge to, og disse nervene kan bli skadet ved operasjoner i nedre del av bekkenet. Det skyldes ikke at urologene er uforsiktige eller klumsete, men at Vårherre akkurat her har vært litt dårlig på design: i stedet for å samle nervene i to godt isolerte bunter med kabler nedigjennom området slik enhver god elektroingeniør ville ha gjort, har han spredt nervene ut nærmest som et teppe. Dette gjør at en og annen skade dessverre oppstår når man går inn og opererer. Noen ganger kan slik nerveskade gro sammen igjen, og ting blir bedre med tiden.

Dersom den ikke-viljestyrte muskelen er uten styringssignaler fordi nervene er varig skadet, kan to ting skje; enten er den permanent lukket eller permanent åpen. Dersom den er permanent lukket kan man tømme erstatningsblæra ved å sette inn et kateter gjennom urinrøret og tappe ut urinen på den måten. Et slikt kateter er fuktet og glatt på utsiden og glir inn uten ubehag hos de aller fleste. Prosesse kalles RIK – Ren Intermitterende Kateterisering.

Dersom den ikke-viljestyrte lukkemuskelen til blæra er permanent åpen, kan noen klare å holde seg ved å knipe den viljestyrte lukkemuskelen sammen, gjerne støttet av bekkenbunnsmuskulaturen som man kan trene opp med veiledning fra en dyktig fysioterapeut. Men dette fungerer bare så lenge man er våken – når man sovner, slapper de viljestyrte musklene av, og blæra tømmer seg.

Ved denne type nattlig urinlekkasje kan man håndtere selve lekkasjeproblemet hos menn ved at man bruker uridom – et kondom med slange ut fra tuppen som går ned i en pose som man legger på gulvet ved senga eller henger på sengekanten. Det finnes mange størrelser av uridomer og man må bruke litt tid på å finne en som passer godt, men dette fungerer bra for mange.

Dersom man ikke klarer å holde på urinen ved å knipe, kan man få hjelp kirurgisk. Det finnes to typer hjelpemidler som begge må opereres inn: urethraslynge eller innsetting av sfinkterprotese. Begge kan betegnes som «kunstig lukkemuskel». Urethraslynge brukes ved lettere inkontinens, mens sfinkterprotese brukes ved mer omfattende lekkasjeproblemer.

Det har vært gjort en undersøkelse av langtidseffekten av sfinkterprotese ved UNN, den ligger her.

Sfinkterproteser finnes i flere utgaver, en av dem ser slik ut og settes inn som vist på tegningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

En liten mansjett legges rundt urinrøret. Denne sitter på enden av en tynn slange som går opp til en liten ballong med væske som legges oppe i bekkenet. En liten reguleringsenhet, en liten pumpe med en aktiveringsknapp, legges hos menn nede i pungen, hos kvinner i en av de store kjønnsleppene. Når knappen trykkes inn, pumpes væske fra mansjetten og opp i ballongen, mansjetten blir slapp og åpner for urinen. Når vannlatingen er ferdig, slipper man knappen. Da vil væsken i systemet sige ned fra ballongen og ned i mansjetten, som igjen tetter for urinen.

Urethraslynger har vi ikke funnet noen gode beskrivelser av på norsk, så spør din behandlende urolog om dette hvis du er interessert. Det finnes også andre metoder for å stimulere nerve- og muskelfunksjon for å kontrollere eller redusere urinlekkasje. Ingenting blir som den opprinnelige lukkemuskulaturen så lenge den fungerte som den skulle (her har Vårherre gjort en utmerket jobb), men det finnes altså alternativer som kan fungere bra dersom man får et lekkasjeproblem.

Før disse løsningene kommer på plass: Husk at alt inkontinensutstyr fås på blåresept – ikke la urinlekkasje hindre deg i å være aktiv, sosial og velfungerende i hverdagen!