Likemenn

Dersom du ønsker å snakke med andre som har hatt eller har blærekreft, kan du ringe vår kontakttelefon 04198 eller vår kontortelefon 47489600 (mellom kl. 8-20) og be om å få snakke med en likemann. Si gjerne hvilken type behandling du ønsker å vite mer om. Vi har i vår telefontjeneste 10 oppnevnte likemenn som har gjennomgått kurs og en individuell evaluering, og som gjerne bistår med egne erfaringer og, ikke minst, lytter til det du har å si.

 

Willy var «den tause, sterke håndverkertypen» som aldri snakket sykdom inntil han ble syk selv og ble med i Blærekreftforeningen. Han har erstatningsblære. Han er nå pensjonist men har vært i full jobb med sin erstatningsblære i flere år. Han er leder av foreningens likemannsutvalg og en av våre mest erfarne likemenn.

 

 

 

Roar har erfart både det å være pårørende til en livsledsager som får kreft, og deretter hvordan det er å selv bli rammet. Han har beholdt blæra si, men vet mye om hvordan det er å bli behandlet med blæreskyllinger med BCG. Han snakker gjerne med andre om hvordan det er å få blærekreft og hvordan blæreskyllinger foregår og kan oppleves.

 

 

 

Olav er i full jobb med sin erstatningsblære. Han er dessuten ihuga idrettsmann og kan fortelle hvordan et aktivt levesett kan videreføres selv om man må fjerne sin egen blære. I tillegg til det å bli operert har Olav også vært gjennom en cellegiftkur (kjemoterapi), så han har erfaringer derfra som han kan dele med de som er interessert.

 

 

 

Britt er ei tøff og ærlig dame som likevel raskt senser andres sårbarhet. Hun har urostomi, altså «pose på magen». Hun har gått en lang vei når det gjelder å gjøre seg til venns med posen, og har god oversikt over ulike typer utstyr og hjelpemidler. Det å få urostomi kan for noen være veldig vanskelig, men det kan hjelpe godt å snakke med andre i samme situasjon.

 

 

 

Ove vet at blærekreft-diagnosen kan komme stupende fra klar himmel og slå deg helt ut for en kortere eller lengre stund. Han vet også at man etter mange års oppfølging og kontroller kan bli erklært frisk! -Altså fullstendig ferdig med alt som heter blærekreft, bortsett fra minnene og erfaringene. Ove vet «alt» om hvordan det er å ligge med bena i en posisjon som menn ikke liker å snakke høyt om, og bli undersøkt med cystoskopi. For noen er dette relativt grei skuring, for andre er det ikke fullt så enkelt…. Ove strekker seg langt for å støtte og hjelpe der han kan, og har etter hvert skaffet seg rimelig god innsikt i helsevesenets irrganger.

 

 

Sæbjørn jobber i Nordsjøen og måtte velge en løsning som tålte brå belastninger på magemusklene, derfor valgte han kontinent urostomi da han måtte fjerne sin egen blære. Det er han svært fornøyd med i dag, og forteller gjerne andre om hvordan det fungerer for ham. Som våre andre likemenn mener han at åpenhet er en styrke, samtidig som han selv har erfart at det å få en slik diagnose er en stor belastning og gir deg en «skikkelig trøkk».

 

 

 

Bjørn er også i full jobb med sin erstatningsblære som han nå har levd godt med siden i 2005. Han var ganske ung da han fikk blærekreftdiagnosen og måtte fjerne blæra, men er et lys levende eksempel på at det kan gå veldig bra likevel. Bjørn er også aktiv på fritida med kajakkpadling, bading, sykling og ski. Han deler gjerne sine erfaringer med andre, og selv om han smiler på bildet vet han av erfaring at livet ikke alltid viser seg fra en smilende side.

 

 

 

Wenche er vår meget erfarne jurist som kan gi gode råd når ting butter. Hun har selv vært gjennom et stort antall cystoskopier og BCG-behandlinger i tillegg til blæreskyllinger med Uracyst – urologenes svar på Tectylbehandling. Hun vet at det er viktig å være trygg når man skal legge livet sitt i hendene på andre mennesker, og mener at gode rutiner og kvalitet i alle ledd er avgjørende for å få et så godt resultat som mulig. Går du deg vill i jungelen av regler og paragrafer og retningslinjer og vedtak? Hør med Wenche!

 

 

Chava har mye erfaring med å støtte andre når det røyner på. Selv har hun kommet greit fra blærekreftdiagnosen med å gjennomgå en TUR-B-operasjon (utskrapninger av svulster i blæra) og holder nå på med BCG-skyllinger. Trenger du noen å snakke med om blærekreft eller følgene av den, spør etter Chava.

 

 

 

Jørgen måtte også fjerne blæra da svulsten hadde rukket å invadere veggen i blæra helt inn til muskellaget før den ble oppdaget, og han fikk anlagt urostomi. Det fungerer helt fint for ham, han sjenerer seg ikke for verken å snakke om eller vise fram urostomien – dersom noen vil høre eller se. Stomi er stomi, enkelt og greit!

 

 

Våre likemenn, lokale ressurspersoner og tillitsvalgte har signert en taushetserklæring hvor de forplikter seg til å følge Blærekreftforeningens taushetspolicy.