Kurerer kreft med lys og kjemi

Kom over en godt skrevet artikkel om «fotodynamisk diagnostikk og terapi» 🙂 – oppdage og behandle kreft ved hjelp av lys. Ikke lampa over sofaen din, heller ikke den store, gule kula på himmelen. Det er spesiallamper med lys av en helt bestemt bølgelengde (farge) som brukes, og i tillegg må man ha på en spesiell krem.

Artikkelen ligger her, på Nettavisen Side 3. Biten om blærekreft står et stykke ned i artikkelen.

Denne teknologien er en norsk oppfinnelse. Johan Moan på Radiumhospitalet står bak. Pussig da at firmaet rapporterer at metoden er mer populær og mer brukt i utlandet, samtidig som det ropes på mer forskning, mer utvikling, mer innovasjon og mer produktutvikling i Norge….

Skal du til kontroll for blærekreft snart? Kanskje du kan spørre legen om de bruker «blålys» der? Danske forskere har funnet ut at etter en blærekreftoperasjon går 49% – halvparten(!) – av pasientene ut igjen med resttumor i blæra. Blålys hjelper legen til å se hvor utbredt kreftsvulsten er, slik at han får fjernet alt hos enda flere.

En noe mer krevende artikkel om emnet står i Oncolex – kreftleksikon, om du vil.

Ser du bildet? Det er fra cystoskopi med og uten blålys. Til venstre sees blærekreften som hele det røde, opplyste området. Til høyre, som tilsvarer den vanlige metoden, ser man nesten ingenting. Metoden koster  litt og tar litt ekstra tid, men det koster enda mer å behandle flere tilfeller av kreft. Visste du at blærekreftpasientene er sykehusenes dyreste kreftpasienter?

2 kommentarer

  1. Chris Marshall

    carsinoma in situ er vanskelig å se i et ordinært hvitt lys. Veldig små svulster er også lett å overe. Fotodynamisk diagnostikk er da til god hjelp men brukes ikke så ofte.

    1. Sunny

      Nei, og det er litt rart når teknologien er utviklet her i landet. Jeg tror det dels skyldes at det å innføre nye rutiner er en belastning i en hverdag hvor folk løper, ikke går, på jobben. De har rett og slett ikke overskudd og tid. Prosedyrene må legges om fordi pasienten må ligge med en løsning i blæra (-forklarer litt for dem som ikke har prøvd dette selv) i en times tid før cystoskopien kan gjøres. Det betyr at man ikke kan bråbestemme seg for å ta «denne» pasienten innimellom et par andre ting. Man kan heller ikke ombestemme seg og sende pasienten ut igjen uten å ha gjort inngrepet. I en hektisk hverdag med mange uforutsette ting som bare MÅ tas øyeblikkelig og ingen «restkapasitet» å ta av på legesiden, blir dette et problem. Det ironiske er at dersom de innførte blålys, ville de antagelig få mindre å gjøre etter hvert som residivene (tilbakefallene) av blærekreft ble sjeldnere og færre pasienter fikk spredning av et «carcinoma in situ» (=flat, ikke blomkålformet, og ofte aggressiv krefttype) som har blitt oppdaget for sent.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.