Innen 48 timer

Den 8. mars 2012 skal det være en fagkonferanse på Stortinget  som heter «Kreftdiagnose innen 48 timer, folk dør i kø«. Av og til kan det være nødvendig å bruke mer enn 48 timer på å sette en diagnose, kreft eller ikke.

Men det som er sant, er at den tida fra du eller andre oppdager at noe er galt, til du får startet behandling, den får du aldri igjen. Noen ganger skjer det ingenting i denne perioden og du kan trygt surre rundt med andre ting, men av og til er det her man legger grunnlaget for et kort liv, for å si det slik.

Veldig ofte er operasjon, det å få kreftvevet ut av kroppen, den beste og eneste virkelig effektive behandlingen. Da er det om å gjøre at svulsten ikke har fått tid til å sende noen kreftceller ut i blodet eller lymfen, det vi kaller mikrometastaser -klikk på den uthevede teksten hvis du vil vite mer.

Velidg ofte får man ingen reell ny sjanse dersom den første behandlingen slo feil, man kan bare håpe på at det går lang tid før sykdommen begynner å blomstre igjen. Og det gjør det heldigvis av og til, hos noen heldige pasienter. Men man har ikke kontroll, man er ikke kreftfri.

Derfor er det viktig å få en rask bedømmelse av situasjonen, på bakgrunn av tilstrekkelig informasjon. Og selvfølgelig en kompetent bedømmelse.

Men det hjelper ikke å ha et lynraskt helsevesen med superkvalifiserte folk overalt dersom du går hjemme og surrer i månedsvis med den smerten eller den tyngdefornemmelsen eller den stygge føflekken eller den røde tissinga.

Ja, det er skummelt å få høre at man har kreft. Men det er enda skumlere å ha det, uten å vite og uten å få gjort noe med det.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.