Hvordan oppdager man blærekreft?

Har du noen gang sett at urinen din har vært litt rødlig?

Hvis ikke du har en god forklaring på hvorfor den var rød akkurat da, eller hvis det har vedvart, så kanskje du skal ta en tur til fastlegen?

Blod i urinen kan skyldes mange ting, hvorav den kanskje mest alvorlige er kreft i urinblæra. De fleste som diagnostiseres med blærekreft blir funnet ved at legen eller de selv oppdager blod i urinen. Noen kommer også til legen med vannlatingsbesvær, smerter ved vannlating eller i bekkenet, eller andre problemer i samme område. Slike problemer har SOM OFTEST en enkel forklaring og ofte en like enkel kur, men for sikkerhets skyld…..

Hvis du er pasient, hvordan oppdaget du at du hadde blærekreft?

11 kommentarer

 1. Pingback: Grafikere og blærekreft | Den gule bloggen

 2. Per Chr.

  Så vidt jeg ser er det ikke nevnt ett ord om blod i sedceller. Jeg kontaktet et meget anerkjent legesenter i Oslo (Volvat) ved flere anledninger om mine funn, til ingen nytte. Urologen mente det ikke var uvanlig og at det sikkert skulle bli borte uten behandling.
  Først i 2012 fikk jeg blod i urinen. Men, dette ble behandlet som en urinveisinfeksjon, med pencillin, også av min daværende fastlege. Først da jeg kom til en ung lege på Tønsberg sykehus, etter pencillinkur nr. 2 , ble jeg bedt om å kontakte urolog snarest grunnet alvorlig kreftfare. Etter CT ble det påvist blæretumor størr. 2×2,5 cm. Ble operert
  på Heidelberg Universität Klinik 8 dager etter. Fikk ny «kunstig» blære.Etter 5 år er jeg fortsatt kreftfri. Jeg tisser normalt, men litt tregere. Bruker derfor ganske ofte praktiske katerer fra Coloplast: Speedcath. Min lege var Prof.dr. med Markus Hohenfällner. Liten detalje: Jeg hadde 7 slanger ut av maveregionen- for måling av urin fra nyrer, ny blære, og fra 4 lymfer. Væsken ble tømt og målt dag og natt under det 5 uker lange oppholdet på sykehuset. Aldri infeksjon. Prisen var ca. kr. 160.000. Fikk utrolig profesjonell behandling. Følte meg trygg fra første stund. Og jeg lever fortsatt et helt normalt liv.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Per Chr.! Det er riktig at blod i sædvæsken ikke pleier å oppfattes som noe varselsignal om blærekreft. OM det var det i ditt tilfelle er det ingen som vet, siden vi ikke vet hvor lenge dine svulster har befunnet seg i blæra di. Det som ikke skulle ha skjedd, var at du ble satt på antibiotika i stedet for å bli henvist til urolog da du fikk blod i urinen. Men det viktigste er at du til slutt fikk god hjelp og at det nå går bra med deg!

 3. Knut-Arne Jørgensen

  Jeg oppsøkte min fastlege i juni 2014 pga treg vannlatning og en følelse av at blæra ikke ble ordentlig tømt. Ble undersøkt med tanke på prostatakreft, men legen fant ingenting. Ingenting ble gjort videre. 29.12. samme år, oppdaget jeg blod i urinen. Rent blod i en kort periode. Ingen svie. Oppsøkte lege pånytt og fikk beskjed om at det kun var en urinveisinfeksjon. I Mars 2015 oppsøkte jeg legen pånytt pga smerter i underlivet, som da var begynt å bli plagsomme. Jeg ble da sendt til CT og cystoskopi på det lokale sykehus, og de så tydelige svulster i blæra. Svulstene var mange og store. Den største på 3×6 cm.
  Svulstene ble fjernet, og vevsprøver ble sendt Tønsberg sykehus.
  De mente blæra burde fjernes. Jeg ble operert 8.7.2015 og fikk sk ortotop blære. Da var det gått over et år siden første besøk hos fastlegen. Operasjonen gikk bra, det var ingen videre spredning av kreften. Men det var nære på da kreften var begynt å gå inn i blæreveggen. I ettertid har jeg problemer med ereksjonssvikt, og urinlekkasje om natten i perioder.

  1. Blærekreftforeningen

   Du skulle vært henvist til urolog da du første gang oppdaget blod i urinen. Ferdig snakka. Håper det stemmer at de fikk fjernet alt.
   Ereksjonssvikt er et vanlig problem etter slike operasjoner, men det finnes litt håp. Bestill time hos en sexolog på sykehuset, så får du høre hvilke muligheter som finnes.
   Urinlekkasje om natta kan avhjelpes ved å bruke uridom. Spør en bandagist.
   Ta gjerne kontakt for en prat med en av våre likemenn på dette med ortotop blære/erstatningsblære. De kan alle triksene!

   1. Knut-Arne Jørgensen

    Jeg mener legen burde reagert første gang (2014), da jeg ble undersøkt for mulige prostataproblemer. Når han ikke fant tegn til prostata, burde han ha vurdert andre alternativ. Nemlig blærekreft. Symptomene er jo ganske like. Jeg oppsøkte legen også i 2009, med vannlatingsproblemer.

     1. Knut-Arne Jørgensen

      Jeg har klaget inn fastlegen min til Norsk Pasientskadeerstatning. Og har fått medhold. De mener jeg burde vært henvist til urolog i juni 2014, og jeg burde vært innkalt til time des 2014, da jeg oppdaget blod i urinen. Da hadde jeg sannsynligvis sluppet unna med å fjerne svulstene, og kunne beholdt urinblæra.

     2. Blærekreftforeningen

      Oi da! Gratulerer med å ha fått medhold. Dette er et problem av et visst omfang, ja. Men stemmer datoene du har oppgitt? Var det andre symptomer enn blod i urinen som utløste behov for urolog i juni 2014 siden du sier at du fikk blod i urinen i des. 2014? Regelen er at man skal henvises til urolog, dvs. pasientforløpet for blærekreft, dersom man oppdager synlig blod i urinen. Og det skal skje med en gang, ikke lang tid etter. Når henvisningen har ankommet sykehuset skal den vurderes innen 7 dager, utredning skje innen 14 og behandling igangsettes innen 14 dager, hvis jeg husker rett. -Jeg bare lurte på dette halvåret imellom datoene -det hadde uansett ikke vært greit.

      Men når nå situasjonen er som den er: Hvis du ønsker kontakt med andre i samme situasjon for utveksling av erfaringer (det er alltids noe å prate om), kan jeg hinte om at Blærekreftforeningen har lokale grupper spredt ut over det meste av landet samt diverse tilbud på nett. Velkommen inn, hvis du har lyst!

      Men så: det er ingen gitt å kunne garantere at du likevel hadde fått beholde blæra, men sjansen er jo tilstede. Håper du har et greit liv nå, selv om blæra er ute. Hos oss er det iallfall mange som lever et helt utmerket liv uten urinblære (men de savner den nok 🙂 ).

 4. Marie Skeidsvoll

  Har hatt blod i urin over flere år, noen ganger ganske mye
  Blitt utredet flere ganger og nå sier legen at det kommer fra urinrøret. Hva nå? Har vært hos urolog en gang, fant ingen ting
  Kan ikke gå og blø, redd for kreft i blære
  Hva kan jeg be om av undersøkelser?

  1. Anita Eik Roald

   Hei, Marie.
   Beklager sent svar. Har vært litt omstruktureringer og jeg har brukt litt tid på å sette meg inn i denne nettsiden vår.
   Det må være en stor belastning å ha det slik og jeg forstår godt at dette skaper utrygghet.
   Når man undersøker urinveiene tar man som oftest CT med kontrast eller går opp i blæren og titter via et cystskopi. Det er viktig å få utelulkket kreft i urinveiene når man har blod i urinen, spesielt blir kvinner ofte ikke tatt like seriøst som menn når man har disse symptomene. Blod i urinen kan også skrive seg fra nyrene. Så dersom du fortsatt er urolig og ikke har fått full utredning må du be om å bli henvist til en urolog. Ønsker deg lykke til!

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.