Hvor lenge skal man holde på med BCG-en?

En pasient hadde først fått seg forelagt en behandlingsplan for BCG-skyllinger som strakk seg over tre år. Men så, etter ett år, fikk han beskjed om at han gjerne kunne slutte. Risikerer han da å få tilbakefall dersom ikke kuren fullføres etter planen?

Norges mest erfarne blærekreftspesialist, Rolf Wahlqvist på Aker, svarer slik: «Det er riktig at 3 års behandling har vært anbefalt. Likevel er det den senere tid vært stilt spørsmål om hva man vinner med behandlingen i år 2 og 3. EAU anbefaler minimum ett år. En helt nylig (mars 2013) publisert studie fra EORTC (i Eur Urol) konkluderer med at for høyrisikopasienter bør 3 år tilstrebes, men det må oppveies mot bivirkninger. For pasienter med middels høy risiko er ett år tilstrekkelig. Det er også slik jeg har praktisert det i det siste. Forskjellen mellom ett og tre år er egentlig veldig liten med tanke på residiv. For progresjonsforebygging var det ingen forskjell.»

For ordens skyld: residiv betyr at en ny svulst dukker opp i blæra, altså «gjenkomst». Nesten litt bibelsk. Et residiv betyr ikke «progresjon» før den nye svulsten har en høyere malignitetsgrad (har mer aggressive og lavere differensierte celler) enn den forrige svulsten. Progresjon i sykdommen har vi når det har vært en utvikling til det verre mht. kreftcellenes malignitetspotensiale. Studien viser altså at de som fikk progresjon, fikk det uavhengig av om de hadde blitt BCG-behandlet i ett eller tre år.

Alle som var på Blærekreftforeningens landsmøte sist helg lærte om «differensiering» og «malignitetsgrader» og andre sånne vanskelige ting, i fall du lurer på hvorfor disse uttrykkene plutselig dukker opp. Bli med i gjengen du også, så skal vi lære deg det! Ække så vanskeli’, serru!

 

3 kommentarer

 1. Wenche Skjæggestad

  Er det du skriver her helt riktig? Det er vel for progresjon 3 års behandling er anbefalt? Du skriver jo at for residiv er det ingen forskjell på om behandlingen varer i ett eller tre år?

  Wenche

  Sendt fra min epad

  Den 9. apr. 2013 kl. 22:21 skrev Den gule bloggen :

  > >

 2. Wenche Skjæggestad

  Rettelse og ny feil – nå her jeg lest sammendraget, og du har selvsagt rett. Det er litt rart, for tidligere er det jo BCG s evne til å motarbeide progresjon som har vært fremhevet, ettersom progresjon er ensbetydende med muskelinvasiv sykdom (i alle fall for meg). Andre tilbakefall er jo kun slitsomt og ubehagelig, men ikke potensielt dødelig.

  Wenche

  Sendt fra min epad

  Den 9. apr. 2013 kl. 22:21 skrev Den gule bloggen :

  > >

 3. Sunny

  Når man sammenligner virkningen av å bruke BCG i det hele tatt mot det å ikke bruke den, så ser man at det blir en reduksjon i både antall tilbakefall (altså nye svulster i blæra) og færre pasienter som har progresjon (altså at de nye svulstene som kommer er mer aggressive i stilen enn den forrige). Det denne studien viser er at man antagelig har tilstrekkelig effekt etter ett års bruk, man vinner lite på å bruke BCG i tre år. Man tar et forbehold når det gjelder høyrisikopasienter, for eksempel de med carcinoma in situ, for der vil man prøve så lenge som mulig med slike mindre drastiske metoder sammenlignet med det å fjerne hele blæra. Der er man mer forsiktig for at ikke pasienten skal «glippe» mellom fingrene på legene og rekke å utvikle uhelbredelig sykdom mellom to kontroller. Med lavrisikopasienter har legene litt mer å gå på, og da kan man ta sjansen på å la pasienten slippe med litt færre behandlinger – og litt mindre ubehag! Det man ellers kan si om dette er at hvorfor har man ikke funnet ut dette før? -Men slik er det med forferdelig mange ting i medisinen – det er mange slike ting man ikke vet. Konklusjon: Mer penger til forskning på blærekreft! 🙂
  Progresjon betyr forøvrig en hvilken som helst «økning» i stadium, enten det gjelder malignitetsgraden (WHO-grad 1, 2 eller 3) eller TNM-kategorien (hvor dypt inn i organet og ut i kroppen den kreftsvulsten har gravd seg).

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.