Danskene får det til

I Dagens Medisin står det en artikkel om behandlingsgaranti hvor en norsk professor i urologi er intervjuet. Professoren forteller at i Danmark har de innført en såkalt «kreftpakke». Den garanterer at fra mistanke om kreft foreligger, for eksempel at du oppdager blod i urinen, og fram til utredningen er startet og pasienten utredes, skal det gå maksimalt tre virkedager. Fastlegen kan selv starte et behandlingsforløp for visse pasienter, og kan ringe sykehuset og få det hele i gang.

Han forteller videre at de der har definerte forløp for nyre-, blære-, prostata-, penis- og testikkelkreft. Senere har grensen for utredning for blærekreft blitt utsatt til 15-21 dager, avhengig av sykehusets spesialistnivå.

Fra type behandling er bestemt, f.eks. operasjon, til behandling startes skal det ikke gå  mer enn fire dager.

På den annen side: Det er et ekstremt fokus på dette, særlig fra sykehusledelsens side (formodentlig indusert fra politisk hold), kombinert med at Sundhetstyrelsen ved innføring av pakken spurte «Her er våre krav. Hva skal til?», hvorpå professoren kunne sette opp en smørbrødliste med utstyr og personale for 18 millioner.

Forøvrig skulle vi gjerne hatt denne professoren hjem hit igjen. På Ahus har de for eksempel ingen professor i urologi, til tross for at de er et universitetssykehus.

En annen ting som danskene har, som ikke vi har: en egen pasientorganisasjon for blærekreft. Lenke til denne ligger nederst til høyre i bloggen.

2 kommentarer

 1. Ole Johan Aanestad

  Dette kan jeg bekrefte og det fungerer.
  Jeg oppdaget blod i urinen torsdag 14.11.2013. Legene lokalt var av alle ting på kurs denne ene dagen i året, så det lot seg ikke gjøre å få kontakt med fastlegen min torsdag, men fredag morgen kom jeg til lege umiddelbart, og legen ringte da sykehuset og opplyste at hun hadde en pasient som kom under 48 timers regelen.
  Mandag morgen og tirsdag) var jeg til full undersøkelse (scanning, mandag og cystoscopi tirsdag)….jeg fikk da tilbud om operasjon allerede torsdag. Fantastisk.
  Jeg ba selv om utsettelse noen dager, til mandag 25.11, rett og slett for å bearbeide meg selv litt. Så mandag skal jeg under kniven.

  1. Blærekreftforeningen

   Fantastisk! Sånn skal det være. Vi får håpe det blir sånn for alle etter hvert, og at det kun er medisinske grunner for de som ikke vil oppleve dette. Du skal ha all verdens lykke til på mandag, dette går helt sikkert fint! Hvis du vil ha kontakt med noen som har vært gjennom dette før deg, så gå til Facebook-gruppa Blærekreft og be om å bli medlem.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.