Blod i urinen – falsk alarm?

Hematuria_test

Blod i urinen er et veldig vanlig symptom hos pasientene på legekontoret. Når skal fastlegen skrive henvisning til urolog, når skal han (hun) skrive at denne henvisningen dessuten haster, og når skal han forsøke å gjøre utredningen selv?

Dersom det er helsesekretæren som finner blod i urinen ved hjelp av en stix (strimmeltest), er det 10 – 20% sannsynlighet for at dette er en tilfeldig hendelse uten noen som helst påviselig årsak. Dette er altså noe som kan skje selv om du er aldeles frisk og fin. Men oftest skyldes «usynlig» (mikroskopisk) blod i urinen en infeksjon, noen ganger annen godartet sykdom i urinveiene.

Dersom du ser blodet selv, er vi i en helt annen kategori:

 • Makroskopisk hematuri (synlig blod i urinen)
  • De vanligste årsakene er infeksjon (30-50%), kreft (40%), prostatasykdom (20-30%)
  • Steinsykdom, skader og nyresykdom er mer sjeldne årsaker (kilde: nhi.no)

Også her er altså infeksjoner sterkt representert.

Men vi kan ta det fra den andre kanten også:
Om lag 80% av alle blærekreftpasienter har sett synlig blod i urinen. Når bør man da rope «Varsko her!»?

Med tanke på blærekreft er det altså viktig å skille på mengden blod, dessuten om det har vært andre symptomer samtidig: infeksjoner følges som oftest av svie ved vannlating, hyppig vannlating og økt vannlatingstrang. Dessuten vil ofte CRP (C-reaktivt protein, et protein som påvises i en liten fingertupp-prøve med blod) være høy ved bakterielle infeksjoner i kroppen som urinveisinfeksjoner. Hvis CRP er normal (<5 mg/l), ingen svie eller andre endringer i vannlatingen og du har sett blod i urinen enten med frisk rød farge eller brunt som kaffe, så se fastlegen inn i øynene og si: «Jeg vil ha en cystoskopi hos en urolog innen noen dager! Tusen takk, så snill du er.»

Dersom legen da sier at «neida, dette går nok over av seg selv, du er da så ung, bare vent og se», så sier du: «Du vet at det diagnostiseres en person under 50 år med blærekreft hver eneste uke bare her i landet?» Vi vet om personer helt ned i 25-årsalderen som har blitt diagnostisert med blærekreft. Alder er ingen grunn til å la være å ta en cystoskopi.

En belgisk studie har vurdert dette symptomet fra legens ståsted, og fant at blant de som oppsøkte lege med synlig blod i urinen hadde 10,3% kreft i urinveiene. -Som pasient, husk da på at 90% av de med symptomer IKKE hadde kreft. Men hvis du som leser dette er lege: det var omtrent like mange kreftpasienter som IKKE hadde makroskopisk hematuri: sensitiviteten var på 59,5%. Av disse vil det antagelig være en overhyppighet av pasienter med kreft i nyre eller nyrebekken.

Cancer Research UK, den engelske kreftforeningen, vet at dette er et vanskelig tema og har laget en egen oversikt: «Skulle jeg oppsøke en blærekreftspesialist?»

Der oppgis følgende som kriterier for å skrive ut en hastehenvisning (innen 2 uker) til urolog:

 • Blod i urinen, uten symptomer på urinveisinfeksjon (smerte, frekvens og hastefølelse ved vannlating)
 • Blod i urinen med andre symptomer, etter at urinveisinfeksjon er utelukket av fastlegen din
 • Urinveisinfeksjon, med blod i urinen, som ikke vil gå bort eller som stadig kommer tilbake hos personer over 40
 • Svært små mengder blod i urinen uten noen åpenbar grunn hos alle over 50
 • En klump i magen (enten på en skanning eller som legen din har kjent ved undersøkelse) som fastlegen din mener kan være relatert til urinveiene

På den annen side: Det heter seg samme sted at «man kan jo ikke sende alle som har blod i urinen til cystoskopi, da ville systemet bryte sammen og folk som trenger presserende avtaler vil ikke være i stand til å få dem.»  Jaha? Kanskje man da skulle øke kapasiteten på cystoskopier i stedet for å slenge ut antibiotika til «Gud og Hermann» og dermed risikere utvikling av mulitiresistente bakteriestammer? I en østerriksk studie tidligere beskrevet her på Den gule bloggen ble 15% av kvinnene og 5% av mennene satt på 3 eller flere antibiotika-kurer før de ble henvist til urolog. Som fant blærekreft. Huff.

104 kommentarer

 1. Janne Monsen

  Jeg har i dag vart på en haste tur til fastlegen, etter at jeg oppdaget at do skålen var rød og tørkepapiret var farget rødt. Jeg har i ca 14 dagers tid vært plaget med vannlating (smerter). Dette har variert i styrke. I dag har jeg fått store smerter, og må hele tide løpe på do, men kommer bare noen dråper selv etter at jeg har drukket mye væske. Ringte fastlegen og fortalte de jeg opplever. Fikk beskjed om å komme med en gang. De foretok en urinprøve som var veldig mørk av farge. Fastlegen sa at jeg hadde urinveis infeksjon og fikk en resept på en 6 dagers penicillinkur og det var det. Springer att og frem på do hver 5 til 10 min. Skal jeg bare slå meg til ro med det?

  1. Blærekreftforeningen

   Denne er besvart direkte via epost, men for andre lesere gjentas svaret her:
   Du skal ikke slå deg til ro med dette. Du skal henvises til standardisert pasientforløp for blærekreft. Du blør sjelden så mye av en urinveisinfeksjon, og synlig blod i urinen er et så sterkt signal at det første legen da skal gjøre er å sjekke for kreft i blæra eller urinveiene ellers.

   Dette at synlig blod i urinen ikke håndteres korrekt av fastlegene er et stort problem for mange. særlig kvinner, og er hovedårsak til at kvinner har 8% lavere 5-års overlevelse enn menn etter blærekreftdiagnosen.

   Det jeg sier her er det samme som urologene sier i sin veiledning til fastlegene, og det samme står i pasientforløpsbeskrivelsen. Den ligger på Helsedirektoratets sider.

   Du kan også spørre om han/hun abonnerer på Utposten, for med siste utgivelse i fjor la vi med en minifolder med informasjon om hvordan synlig blod i urinen skal håndteres.

   Bare ta kontakt igjen hvis du trenger mer hjelp!

 2. Kjetil

  Har fått blod i urinen for andre gang…
  Fikk blod i urin for 2 mnd siden. Den synlige blodet forsvant relativt raskt, men ble sendt på både CT og på titt inn inn i urinblæren + røntgen for å også sjekke nyrefunksjon osv.
  Fant ingenting.
  Nå 2 uker etter har det kommet blod i urinen igjen. Kommer etter trening.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei! Det er ikke uvanlig at det kommer blod i urinen etter trening. Dersom du har vært til cystoskopi for under 2 mnd siden bør du være trygg med tanke på blærekreft. Du kan legge merke til om det fortsetter å komme etter trening, i så fall er det nok knyttet til det. Hvis det derimot kommer på helt andre tider ville jeg ha tatt en ny tur til legen. Det i seg selv å ha blod i urinen er ikke farlig. Det skal mye til (og da mener jeg mye) at du mister så mye blod at det blir noe problem. En blodgiver gir en halvliter i løpet av en halvtime uten problemer, og er fullt restituert noen få uker etterpå. Vi har ca. 5 l blod i kroppen. Det er årsaken til blodet som er poenget her, og dersom det er trening så er i grunnen alt i orden. Cystoskopien er gullstandarden når det gjelder utredning for blærekreft, så alt tyder på at du er vel ivaretatt og kan slappe av. Men hvis det endrer seg, øker eller vedvarer lenge så vurder en ny tur til legen.

 3. Mari Framnes

  Har nå brukt antibiotika i
  12 mnd,går nå på en tre med kur.blod i urin som ikke går over.hjelper ikke med antibiotika,er vel blitt immun etter så lang tids bruk?!har nå startet opp med blæreskylling en gang pr uke, hatt fem behandlinger uten nor virkning! allmentilstanden er blitt dårligere i den siste tiden, i motsetning av av de som har uvi.er jeg sjelden på do for og tisse,har vondt hele tiden.min livskvalitet er lik null… HJELP!! Sover dårlig på natta pga. Smerte.
  Takk for svar.

  1. Blærekreftforeningen

   Å kjære deg. Har du vært hos urolog og fått tatt en cystoskopi? Det ville jeg ha gjort. Antibiotika et helt år er virkelig ikke bra. BAre av den grunn burde du ha vært hos urolog for lenge siden. Lykke til.

 4. Christine

  Hei. Jeg har i noen uker hatt sterke smerter i noe jeg tror er urinblæren. Det er litt merkelig fordi smertene forsvinner ikke ved vannlating, da heller hvis jeg får tømt andre veien. Jeg har hyppig vannlating, men ikke så mye som kommer. Smertene kommer og går.
  Jeg jobber på sykehus selv, har tatt urinprøve og det slår ut på ikke hemolysert blod i urinen. Hva betyr dette?

  mvh

  1. Blærekreftforeningen

   Jeg vet ikke hva dette kan skyldes. Enkelt og greit. Det er flere organer i det området som kan gi smerter. Men hvis jeg var deg ville jeg gå til fastlegen og be om henvisning til urolog. Dersom de ikke finner ut av dette med andre midler (bildediagnostikk eller annet), ville jeg forsøkt å få en cystoskopi for å få sett inn i blæra, selv om sterke smerter ikke er veldig vanlig ved blærekreft. Vær også oppmerksom på at ikke synlig blod i urinen kan forekomme helt tilfeldig, uten noen påviselig årsak, men hvis det vedvarer skal det sjekkes ut: Ta prøve med en måneds mellomrom tre ganger. Hvis stixen holder seg positiv er det grunnlag for henvisning til blærekreftforløpet. Og PS: At stixen slår ut på ikke-hemolysert blod betyr bare at blodlegemene i urinen er intakte og ikke ødelagt – hvis noen lurte på det. Lykke til! Håper dette løser seg raskt.

 5. Endre

  Hei, i forrige uke oppdaget jeg plutselig at doskåla var rød etter vannlating. Etter samtale med legekontoret, var jeg til fastlegen samme dag. Der tok jeg også en ny urinprøve. Jeg så selv at denne ikke hadde synlig blod og legen sa de ikke fant spor av blod. Dette var vi enige om var merkelig. Legen mente det trolig enten var et blodkar som hadde sprukket eller en liten nyrestein som hadde laget en rift et sted (jeg hadde kjent meg noe øm i lysken i dusjen den morgenen). På tidspunktet for legebesøket kjente jeg meg forøvrig i fin form. Senere på ettermiddagen begynte jeg å kjenne på noen difuse smerter måde i lyske og øvre del av magen under ribbeina. Disse forsvant igjen, men de siste dagene har jeg slitt med svimmelhet, hetetokter og trykk/smerter i nedre del av magen ned mot lysken på venstre side. Føler meg rett og slett ikke bra. Burde jeg be om henvisning til urolog eller ville jeg sett mer blod om det var fare på ferde?

  1. Blærekreftforeningen

   Synlig blod i urinen: Du bør be om henvisning til urolog. Enhver episode av SYNLIG blod i urinen (altså ikke om det bare er positivt utslag på en stix, man må se blodet i urinen med øynene) skal utløse BEGRUNNET MISTANKE OM BLÆREKREFT, uansett hvilken alder og kjønn pasienten har, og henvises til standardisert pasientforløp for blærekreft. Så blir du innkalt til cystoskopi, og der finner de forhåpentligvis ut at dette er noe helt banalt.

   Det er helt greit. Det skal ikke være slik at alle som henvises til blærekreftforløpet, SKAL ha blærekreft. De skal bare sjekkes for det først, før man tenker på andre ting.

   Det er slett ikke uvanlig at det bare forekommer en enkelt episode med blod i urinen. (Det burde legen din ha visst.) Også enkeltstående episoder skal tas på alvor og undersøkes. Det kan gå lang tid til neste episode, og da kan det være for sent.
   Dersom man har ikke-synlig blod i urinen kreves det gjentatt påvisning, minst tre ganger med en måned mellom hver, før det utløser begrunnet mistanke om blærekreft og henvisning til blærekreftforløpet.

   Men så var det smertene. Det er ingen umulighet at dette kan skyldes en liten nyrestein. Det kan også hende at dersom det var en liten nyrestein, at den nå har vandret ut gjennom hele rørsystemet ditt og at ingen finner noe som helst på noen prøver eller undersøkelser. Men ta en sjekk, så får du vite. Særlig når det gjelder blærekreft er det dumt å komme for sent; i tidlig fase er 5-års overlevelse på 94-95%, mens hvis du blir diagnostisert med muskelinvasiv blærekreft er 5-års overlevelse på 50%. En cystoskopi for mye er vel verdt bryderiet for å slippe å havne i den depressive statistikken.

   Hvor mye haster det? Du behøver ikke hamre på døra til sykehuset som en annen Fred Flintstone i morgen klokka 7, men du bør inn i løpet av i verste fall noen svært få uker. Hvis du henvises til blærekreftforløpet (og det er det du skal med mindre nyresteinen spretter ut eller andre forhold viser seg), skal du ha time der innen 7 dager. Den som vil sjekke betingelser etc. for henvisning til blærekreftforløpet finner disse på Helsedirektoratets websider. Dessverre er den nede for vedlikehold akkurat nå, så jeg får ikke lagt ut lenke. Lykke til!

 6. Christin

  Hei, jeg har vært mye plaget med blødning etter urinering. (Ikke blod i urin) Har vært plaget med dette i snart 14 dager. Var på legekontoret med urinprøve to dager før med mistanke om uvi,men det var ikke utslag på det selv om jeg hadde flere symptomer på det(foruten svie ved vannlating) Jeg har også et trykk i rygg i nyreregion. Grunnet alle disse symptomene/plagene bør jeg da be om cystoskopi?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Christin! Med «blødning etter urinering», mener du da at først kommer urinen, og så kommer det blod etter at urinstrømmen har stanset, liksom? Det KAN tyde på at blodet kommer fra et sted langt oppe i urinveiene, men jeg synes det er rart at det da ikke også er noe blod i urinen. Siden du også har et trykk i ryggen ville jeg ha kommet meg til en urolog for å sjekke nyrene. Det gjøres på ulike måter, men i første omgang ikke med cystoskopi. Jeg tror det første de da vil gjøre, er å ta en CT. Siden du ikke nevner skarpe smerter høres det ikke ut som noe typisk nyresteinsanfall, så jeg tror da at jeg ville ha sjekket opp dette innen rimelig tid (which means, hvis ikke fastlegen vil sende henvisning raskt eller det blir lang ventetid for å komme inn på sykehuset, ville jeg ha vurdert et privat alternativ hvis jeg hadde mulighet). Det hadde vært interessant om du kom tilbake hit og fortalte hva det var når du har funnet det ut, slik at vi kan lære av det? Lykke til!

   1. Christin

    Mener blødningene kommer etter endt vannlating,men ser ut som utvannet blod med små blodflekker i som kommer på papiret når jeg tørker meg.
    Skal kontakte legekontor i morgen i håp om å få akutt time(har oppsatt time den 30,men føles lenge å vente. Spes siden jeg bestillte timen 4 jan.)

 7. Cecilie

  Hei. Jeg har i mange år vært plaget med uvi’er som kommer og går. Får også lett nyrebekkenbetennelse. For 2 mnd siden gikk jeg på do og det kom helt sykt mye blod når jeg tisset. Har aldri opplevd det tidligere når jeg har hatt uvi. Helt rødt blod og ganske mye. Det kom flere ganger den dagen men avtok utover kvelden. Jeg dro samme dag til legen, som bekreftet en uvi og blod (var veldig synlig) ved urinprøve. Jeg fikk antibiotika. Den siste tiden har jeg vært plaget av diffuse smærter i underlivet/høyere nyre. Det stråler mot lysken og gjør vondt over skambenet. Jeg har til tider hyppig vannlatingstrang. Litt samme følelse som en uvi. Jeg dro igjen til legen nå nylig (en annen lege da jeg er i utlandet). Jeg var overbevist om at det var uvi eller nyrebekken betennelse igjen. Han tok blodprøver, ultralyd av nyrer og gynekologisk undersøkelse for å utelukke at det var en cyste på eggstokkene. Fant ingen ting, annet enn litt forhøyede hvite blodlegemer. Bør jeg undersøke meg mer eller oppsøke urolog? Ps. Er 29år, så sannsynligheten er kanskje liten for at det skal være noe alvorlig?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Cecilie!
   Urologene er helt klare: Synlig blod i urinen skal sjekkes med cystoskopi. Uansett alder, kjønn, skostørrelse eller bilmerke. Og jeg gjentar: Ved SYNLIG blod i urinen.
   Selv om det er påvist UVI kan det være alvorlig underliggende sykdom. Hos personer med «residiverende UVI» som de kaller det, altså urinveisinfeksjoner som kommer og går, er det spesielt viktig å gå inn og se om det er anatomiske eller andre årsaker til dette. Heldigvis er det ikke så mange i din alder som blir diagnostisert med blærekreft, men det forekommer. I så ung alder er det desto viktigere å sjekke ut om det er noe skummelt der eller ikke. Fastlegen din skal henvise deg til standardisert pasientforløp for blærekreft; retningslinjer og veiledning for dette ligger på HDIRs websider. Det holder om han/hun skriver «FORLØPSPAS», på henvisningen, tror jeg (i tillegg til å oppgi det som kreves av klinisk informasjon).

   For de som lurer: Ultralyd er ofte ikke følsomt nok til å påvise svulster i blæra fordi blæretumores kan være veldig små eller flate, så en negativ ultralyd er ingen forsikring mot blærekreft. Dersom legen protesterer og sier at «neida, vi har jo påvist UVI», så bare si at det er ikke bare mulig, men forekommer ikke så rent sjelden at pasienter har en infeksjon samtidig med at de har blærekreft. Det ene utelukker ikke det andre.

   Cystoskopi er ikke noen høyt skattet nytelse, men det er neimen ikke en sent oppdaget blæresvulst heller. Bedre for tidlig enn for sent.

 8. Jannicke

  Hei.. Jeg er 34 år og har en sykdomhistorie fra 2009 med diagnoser endometrioser, adenomyose og blære prolaps.Gått på masse div.medsiner og tok valget i fjor mai 2016 med å ta bort livmoren. Siden operasjonen har jeg hatt problemer med en alvorlig infeksjon der det var blod i urinen så måtte innlegges. Blæren har ik vært det samme siden. Veksling på høy mengde med vannlating og til tider kun skvetter der jeg ik for tømt blæren.Tok nå cystioskapi 15 feb. Ok de fant flekker på blærens slimhinne. Og jeg har tung følelse i hele underlivet konstant og svie før jeg vannflaten og tar tak i blæren hele vannlatingen. Jeg har så mange spm som ik blir besvart av leger kun at jeg må på samtale til urolog og behandling. Hva er flekker på blærens slimhinne? Har smerter men immunforsvaret mitt er så svakt. Har vært syk i 3 uker nå med forkjølelse,halsbetennelse og strålingen fra underlivet og i bena. Samt blære problemer. Sliter med mye kvalme og mage smerter.Håper på svar.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Jannicke!
   Dette høres ikke noe morsomt ut. Hva dette kan være er det umulig for meg å si. Det er for mange ukjente faktorer her. Ikke vet jeg i detalj hva den operasjonen gikk ut på, ikke vet jeg om du bruker de ulike begrepene slik jeg gjør, ikke kjenner jeg din kropp; du må til en urolog.
   Flekker på blæreslimhinna kan være alt fra carcinoma in situ, en flatvoksende, ofte aggressiv lærekrefttype, via en betennelsesprosess, til rett og slett ingenting galt. Jeg lurer på om det er noen nerver involvert i dette; i bekkenområdet ligger nervene nærmest som et teppe og er veldig vanskelige å ikke skade hvis man gjør noe i det området, sier legene.
   Min konklusjon er at dette høyst sannsynlig ikke har noe med blærekreft å gjøre, men du trenger en urolog og han/hun vil uansett sjekke for kreft.
   Har du fått henvisning til urolog eller må du til fastlege for å få det? Uansett; lykke til!

 9. Espen

  Hei.
  Vet ikke om dere kan hjelpe meg med å svare på dette, men prøver.
  I går kveld fikk jeg trang for å måtte på do å urinere, og første sprut kom det litt blod ut. Så ut som tørket blod, samt litt ferskt. Neste dobesøk var det litt blod som så mer ut som hinne, og siste besøk i går var det nesten ingenting, det kom bare ut en form for fast blod(så ut som en liten flis).
  I dag morges våknet jeg opp med noe blod i boksershortsen, og blod på penis. Ellers kom det ikke noe mer enn i går ut når jeg gikk på do.
  Har ikke vondt, men føler press for å måtte på do så si hele tiden, samt litt ømt i perioder. Blodet kommer alltid før urinen.
  Lurer på hva dette kan være. Bør jeg oppsøke lege?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Espen!

   Når du har synlig blod i urinen bør og skal du gå til lege. Du skal (skal!) der henvises til standardisert pasientforløp for blærekreft, MED MINDRE det er helt ÅPENBARE årsaker til blodet, som for eksempel at du nylig har fått fjernet et kateter. -Men da hadde du vel ikke skrevet denne kommentaren her, vil jeg tro, så det er bare å se legen inn i øynene og be om henvisning. Det er ikke sikkert dette skyldes, kreft, men kreft skal alltid undersøkes først. Ikke la deg avspise med en antibiotika-resept; uansett skal du til cystoskopi for å sjekkes. Lykke til!
   PS: Du behøver ikke løpe på legevakta, om du venter noe dager på time hos fastlegen, er det OK. Men ikke mange uker… 🙂

 10. Jon Kåre

  Jeg er (mann)72 år. Det ble observert blod i urinen min første gang 05.01.2017. jeg har tatt ultralyd og CT og i går var jeg til cystoskopi hos en urolog, Smertene ved dette inngrepet var så voldsomt at jeg aldri har opplevd noe lignende. Hadde jeg vist hva jeg måtte gjennomgå hadde jeg aldri gått til urolog. Er det vanlig og uføre slike undersøkelser uten bedøvelse?

  1. Blærekreftforeningen

   Stakkars deg! Det er vanlig å bruke lokalbedøvelse. Xylocain heter det. Det er en liten tube med en slags gel som settes inn i urinrøret og får virke en 5-10 minutter før cystoskopet settes inn. Noen urologer er litt raske med å sette inn skopet; det skal de ikke gjøre. De skal vente den tiden det tar for bedøvelsen å virke.

 11. Hannah

  Jeg er 28 år. Under graviditeten ble det påvist blod i urinen 4+ med stix prøve. Har ikke urinveisinfeksjon da de har sjekket meg for det. Det har blitt tatt masse blodprøver både under svangerskapet og nå 2 mnd etter. Har hatt forhøyet kreatinin. Under svangerskapet var den over 110 mmol/l, nå på siste prøve var den verdi 95 mmol/l. De har sjekket med ultralyd på nyrene etter fødsel, men kunne ikke se noe galt der. Har den siste tiden kjent «stikkende» smerte i underlivet. I fremre del av underlivet, gjerne når jeg står. Føler også et type press i underlivet når jeg tipser. De har snakket om biopsi av nyrene, men ikke fått noe konkret svar om de skal ta det. Legene har kun snakket om nyresykdom, men kan det være mulighet for kreft i blære eller nyrer? Burde jeg kreve kjappere behandling og svar? Burde jeg fått tatt andre prøver?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Hannah! Dette var litt vanskelig. Du går ikke inn under den klassiske «synlig blod i urinen»-gruppa, så jeg kan ikke uten videre si «sjekk for blærekreft» med urologenes veiledere og retningslinjer i ryggen. Samtidig er det å gå rundt med frykt for kreft en grunn i seg selv til å sjekke – forutsatt at det ikke er frykten for kreft som ER selve sykdommen. Når det gjelder de plagene du har, er ikke de typiske for blærekreft, men det gir ingen grunn til å utelukke muligheten. Forhøyet kreatinin viser at nyrene ikke har helt gode forhold, men jeg er usikker på om det kan skyldes graviditeten i seg selv eller hva.
   Jeg tror vel kanskje jeg støtter deg på det å få undersøkt dette nærmere. Det går an å tenke seg at de gjør en ureteropyeloskopi, hvilket vil si at man går inn med et kikkertinstrument opp urinrøret, gjennom blæra, opp urinlederen (ureter) og opp til nyrebekkenet (pyelo-). Der kan man samtidig ta en biopsi. Poenget med dette er at man jo da samtidig kan ta en titt i blæra, og få sjekket om det er svulst enten der eller videre oppover i systemet. Dersom en urolog ikke finner noe, kan det være aktuelt å sjekke hos en gynekolog. Man må også ha med i tankene at smerter og ubehag kan komme fra muskel/skjelett-systemet eller fra nervesystemet.
   Dersom du føler at legen ikke tar deg helt på alvor men er på nippet til å klappe deg på hodet og si «bare ta det med ro, du jenta mi» osv, så spør om han vil snakke med ett av våre medlemmer i barneskolealder. Blærekreft rammer folk i alle aldre, heldigvis mindre hyppig hos de yngre.

 12. Adam b

  Hei. Er en mann på 29 år.
  Sitter og er bekymret. Etter at jeg har urinert ferdig sittende og venter litt kommer det 1-2 dråper med veldig lys blod. Har vært sånn i 4 uker dro til legevakta og fikk antibiotika ferdig for 2 dager siden men kommer ennå litt blod etter urinering.

  02.01.2017 var jeg å tok cystoskopi og urologen sa blæren ser fin ut men at jeg har uretral striktur arr i urinrøret. Burde jeg gjøre det igjen.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Adam!
   Hva var grunnen til at du tok cystoskopi i januar? Blødningen har kommet i begynnelsen av april så det var etter det jeg forstår ingen sammenheng mellom disse to tingene?
   Du har ikke smerter? Urologene sier at jo lengre ut i miksjonen (tisseforløpet) blodet kommer, jo lengre opp i urinveiene er kilden. Blod i etterkant kan derfor skyldes stein i nyren, men det er lite trolig i din alder. Det kan kanskje også være at det faktisk kommer litt blod hele tiden, men når du skal ha ut den siste lille skvetten av resturin har det samlet seg opp såpass med blod at det blir synlig.
   Et arr etter en urethral striktur (forsnevring av urinrøret) skulle ikke blø. Hva er grunnen til at du har fått det arret? Man kan også få blod i urinen av å trene hardt.
   Som du ser, her er det mange spørsmål du ikke kan gi meg svaret på her. Antibiotika er ikke svaret, det er helt klart. Det er derfor veldig vanskelig å foreslå noe som blir riktig for deg. Jeg tror det kan være klokt å starte med fastlegen. Dersom du føler at du ikke blir tatt på alvor hvis du sier at du er litt bekymret for blærekreft eller nyrekreft (de siste blør uhyggelig sjelden), kan du si følgende: Sjansen for blærekreft er liten i din alder, men den er likevel ikke null. Hvert år diagnostiseres 50 personer under 50 år med blærekreft, og i din aldersgruppe er det en 2-3 stykker årlig som får diagnosen. Skikkelig uflaks hvis en av dem skulle være deg, men «better safe than sorry». En lege som tar deg på alvor er den beste helseforsikring.

 13. Adam b

  Hei.
  Det er meg igjen Adam.

  Grunnen til at jeg tok cystoskopi var på grunn av at det svir når jeg tisser, og at det kom litt blod i stix på urinen.

  Jeg tisser sittende og når jeg er ferdig venter jeg litt så faller det 1-2 dråper med rosa blod.
  Etter det presser jeg resten av urinen som ser veldig vanlig lys ut.

  Fastlegen sier det kan være rift i urinrøret. Jeg vetikke.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei igjen!
   Jeg tror eneste måten du kan finne ut dette på, er ved å få en time hos urolog for cystoskopi. Svie ved vannlating er sjelden tegn på alvorlig sykdom så jeg tror ikke du trenger å engste deg, men jeg forstår at du gjerne vil vite hva dette skyldes. Men siden du jo har fått gjort en cystoskopi for ikke så lenge siden, er det kanskje greit å vente litt og se om det kanskje bare går over av seg selv? En liten mengde blod er ikke farlig i seg selv, og kan oppstå uten at man finner årsaken.

   1. Anders

    Svir litt i penis hode av og til, kommer og hår kan gå dager mellom uten vannlating, har påvist usynlig blod i urin, kraftig stikkende/strammende smerter på sidevanken venstre side sliten og trøtt, svimler i ny og ne og muskel smerter har ingen kjente sykdommer er helt frisk normalt.
    Hva kan dette være?

 14. Elvira

  Hei. Jeg er en dame på 60 år som har hatt hyppig urinveisinfeksjon de siste to årene. Har også diabetes. Har hatt ofte blod i urinen og legen har henvist meg til CT og urologi. Kan dette være noe skummelt? Blod i urinen har blitt oppdaget via stix.

  1. Blærekreftforeningen

   Legen din har gjort akkurat det han skulle, heldigvis. Urologen vil finne ut om det er noe skummelt i blæra di som er årsak til blodet. Dersom det skulle vise seg å være noe skummelt, er det mye bedre å få det fjernet enn å bli gående med det. Jo tidligere man blir diagnostisert, jo større sjanse er det for at man blir frisk.
   Om det faktisk er noe der eller ikke, er umulig for meg å si. Blærekreft vil ikke alltid blø i det hele tatt, men mange gjør det. Når det gjelder ikke synlig blod i urinen, tror jeg noe sånt som 5% av dem har kreftsykdom i blæra.
   Urologen vil kikke inn i blæra di med en liten kikkert som sitter på tuppen av et tynt rør, enten bøyelig eller rett. Inne i blæra er det rosa og glatt og fint, og man ser blodåremønsteret i blæreveggen. Hvis det er en svulst der vil han eller hun se det, og sette deg opp til operasjon senere hvor du får svulsten fjernet. Så må du sjekkes med jevne mellomrom etterpå for å se om det kommer nye svulster som må fjernes. Første kontroll blir 3 mnd etter operasjonen.
   Du får lokalbedøvelse ved kikkertundersøkelsen og narkose eller epiduralbedøvelse under operasjonen. Du skal ikke behøve å ha det vondt.

   Dette var en liten oversikt. Du får mer informasjon etter hvert i prosessen. Dersom du lurer på noe, kan du gjerne ringe vår kontakttelefon på 04198.
   Så holder vi fingre og tær, ører og knær, krysset for at det ikke er noe skummelt å finne i blære di, ikke sant? Prøv å ikke tenke for mye på dette framover, overlat det til legene. Nå som du er inne i systemet blir du tatt vare på (og hvis de ikke steller pent med deg så si fra til oss, så skal vi se strengt på dem…)
   Lykke til!

 15. Odd

  Hei. For ca ei veka siden så hadde eg feber, frysninger, ein slags verk i kroppen men og plutselig vondt nede i ryggen. Tenkte at detta kanskje var infuensa siden det og var ubehagelige/vondt på augene når eg såg til sidene. Dagen etterpå så kjente eg ein veldig rar og sterk lukt når eg urinerte. I går kveld så kjentes det som urinveisinfeksjon (det har eg hatt ein gang tidliger). I dag tidlig så kjentes det nesten ut som om eg hadde noe i xxxxxx. Gikk på do for å urinere for første etter søvn, ser då at det er litt blod i doen og når eg presser ut dei siste dråpene så koser det tydelig blod. Kjenner no at da er litt press nede i mageregionen. Må og få lov å sei at eg er nett avsluttet et forhold og har vært litt lei og deppa. Har ikkje hatt den samme matlysten men spiser. Da som er så rart er at eg har rast ned i vekt, og då er eg ikkje litt overvektig fra før av heller Har nett bestilt legetime.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei! Fint at du har en legetime i kjømda. Jeg tror dette kan skyldes en kraftig urinveisinfeksjon. Slike kan forårsake litt blod i urinen. Men hvis du nå får en antibiotikakur og den ikke virker, er det rett til urolog. Når det gjelder vektnedgangen må den også tas på alvor, men endrede kostvaner kan kanskje være en plausibel forklaring? Det er sjelden det er det symptomet som har vist vei til en blæresvulst, men det forekommer jo. Du kan trygt hygge deg i helga, det skjer ingenting nå de nærmeste dagene som avgjør din videre livsskjebne mht. eventuell blærekreft, da måtte det heller skje noe på kjærlighetsfronten. 🙂

 16. Else

  Hei
  I går da jeg tisset, var det mye blod i toalettskålen. Men etterpå virket det som om blodet kom fra endetarmen, men er usikker. Rødt blod. Ingen smerter eller ubehag. Opplevde ikke noe trykk el da jeg tisset. Mener å ha opplevd dette før, for noen mnd siden.
  Kan f.eks hemoroider sprekke når man tisser?

 17. Lisa

  Hei! Jeg har fått påvist blod i urinen de siste 2 årene, når jeg har vært hos legen. Jeg har selv aldri sett rødt blod i urinen min, noen ganger har den vært veldig mørk. Jeg har lenge vært plaget med smerter i urinblæra på slutten av vannlatingen, da spesielt når jeg har holdt meg. Smertene kan vare en stund etter vannlatingen. Noen ganger er det så smertefullt at jeg må stoppe opp å tisse. Smertene kommer og går. Jeg vet ikke om det har en sammenheng, men har også over lang tid hatt smerter (som konnet og går) i midjen. Smertene er trykkende. Jeg har vært med legen opp til flere ganger, har tatt CT med og uten kontrast, sant ultralyd og urinprøver. Fortsatt vet jeg ikke hva som feiler meg. Er dette normalt? Er det vanlig å ha blod i urinen hver gang jeg tar en urinprøve (de siste 2 årene)?? Hva skal jeg gjøre?

  1. Blærekreftforeningen

   Hvis du har blod i urinen minst tre ganger med minst en måneds mellomrom, skal du henvises til urolog. Dette er retningslinjer utgitt av urologene. En cystoskopi vil være første trinn på veien til å finne ut hva dette skyldes. Mørk urin kan forekomme ved lever- eller galleproblemer, men kan også skyldes «gammelt», hemolysert blod. Noen kan ha blod i urinen stadig vekk, men det må sjekkes at det ikke har en alvorlig årsak. Dersom du trener mye kan det medføre spor av blod i urinen.

 18. terje

  Hei

  For ca 3 uker siden hovnet jeg opp i ene bi-testikkelen, og var veldig øm. Dette forsvant etter et par dager. Nå har jeg mye blod i sæd, og det kommer også litt blod fra penis når jeg har avføring – altså når jeg «trykker». Jeg har opplevd det samme for ca 6 mnd siden, men blod i sæd og ved avføring forsvant etter noen uker. Var hos lege og tok blodprøve, men der var ingen tegn på prostatakreft. Jeg trener ganske mye, og har lest at det kan være en sammenheng mellom løping og blod i sæd. Jeg er 53 år, og godt trent. Har ingen smerter, og heller ikke problemer ved vannlating. Noen tips til hva det kan være, eller kommentarer?

  1. Blærekreftforeningen

   Jeg har dessverre ingen anelse om hva dette kan være. Det eneste jeg kan anbefale er en tur til lege, fortrinnsvis urolog. Når det gjelder blodprøver og prostatakreft er den sammenhengen nokså svak. Det betyr at selv om PSA, som parameteren som måles heter, er lav, kan du likevel ha prostatakreft. Og vice versa, selv om PSA er høy trenger du ikke ha prostatakreft. PSA står for Prostata-Spesifikt Antigen, det er et protein som det noen ganger produseres mer av når menn får prostatakreft, men ikke alltid. Mengden PSA i blodet har ingen direkte sammenheng med mengde eller grad av kreft i prostata. Sammenhengen er indirekte. Mange leger støtter seg veldig på denne testen, andre hadde gjerne lagt den bort hvis det ikke hadde vært for at pasientene ber om den.
   Når det er sagt, tror jeg det er mest sannsynlig at dette bare skyldes helt tilfeldige, vanlig forekommende forhold. Du er i en mellomalder når det gjelder risiko for å utvikle prostatakreft, så jeg tror du får gå en runde med deg selv og telle opp antall argumenter som taler for og imot, f.eks. det du vet om egen helse, miljøbelastninger, genetikk osv. samt grad av bekymring, og se om du vil gå til legen og be om henvisning til urolog – evt. betale for en time hos en privat urolog.

 19. Camilla Lægreid

  Hei
  Jeg er 42 år gammel dame som for 3 dager siden fikk ett realt slag i stumpen gjennom akelek i fornøyelsespark. Det føles som om jeg ble banket skikkelig innvendig, og jeg måtte umiddelbart på do, både for å late vannet men også for å sjekke om jeg blødde, for det kjentes slik ut. Jeg var øm innvendig resten av dagen og det var vondt å dette seg. Om kvelden kom det ganske masse blod når jeg tisset. Jeg tenkte det var fra vagina og at evt horisontalen hadde fått seg en trøkk og gitt rifter i slimhinnen.
  Men nå har jeg gått med trusebind siden og det er aldri blod i bindet, men det kommer masse blod hver gang jeg tisser.
  Vet ikke helt hvordan jeg skal tolke dette?
  I tillegg har jeg vondt i ryggen, i ene hoften og symfyse. Men det kan jo vøre slaget. Eller det at jeg i går startet på en forkjølelse og føler meg utmattet og dårlig i hele kroppen.
  Hvordan kan jeg avklare og blodet er fra urin eller vagina, og er det normalt å blø etter slag på den måten?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Camilla!
   Det der hørtes vondt ut. Jeg tror du har rett i at blodet kommer fra blæra, og at det skyldes slaget. Det at du har vondt i ryggen, kan det skyldes at du fikk en trøkk 16 som har påvirket den ene nyra di? Blæra i seg selv er jo et nokså fleksibelt organ som det ikke skulle være så lett å banke til blods, men nyrene sitter litt mer utsatt til. Blæra kan begynne å blø etter kraftig fysisk anstrengelse som lange løpeturer og slike ting, men her synes ikke det å være noen aktuell grunn. Jeg tror nesten jeg ville tatt en tur til legen med dette for sikkerhets skyld. Jeg er ikke bekymret for blærekreft i dette tilfellet, men nyrer bør pusles litt om, de er kjekke å ha…. 🙂

 20. Dame 37 år

  Hei

  For en uke siden tisset jeg blod etter en løpetur. Det var mye lyserødt blod, og ingen tvil om at det kom fra urinen. Dagen etter leverte jeg urinprøve på legekontoret. Den viste +2 på blod. Legen kjente på mage og rygg, men jeg kjenner ingen smerter noen sted. Har heller ikke vondt ved urinering. Fikk beskjed om at det sannsynligvis var et blodkar som hadde sprengt under løpeturen. En uke etterpå leverte jeg en ny urinprøve, nå var det bare +1 på blod. Fikk beskjed om at det var så lite, så ingen grunn til engstelse. Men synes selv det er rart at det fortsatt påvises blod i urinen en uke etterpå hvis det bare er et sprengt blodkar? Bør jeg slå meg til ro med at dette ikke er noe farlig, eller bør jeg kreve mer utredning.

  Hilsen dame 37 år.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei!
   Jeg tror du kan slå deg til ro med dette. Legene har som rettesnor at ikke synlig blod i urinen må gjentas minst tre ganger med minst en måneds mellomrom for at de skal starte utredning for blærekreft. Etter en utskrapning (TUR-B) i blæra kan det blø i opptil seks uker. Hva som gjør blæreslimhinnen slik er for meg totalt ukjent, men den heler tydeligvis ikke lynraskt, kan man si. OM det er et spreng blodkar som er årsak til blodet etter løpeturen vet jeg heller ikke, jeg tror kanskje at det er andre mekanismer inne i bildet. Uansett: hvis ikke du ser blodet i urinen kan du ta det med ro, og hvis du ønsker å holde et øye med det ikke synlige blodet, så sjekk en gang i måneden, ikke oftere.

 21. Anonym

  Hei. Når jeg tisset i morges, syntes jeg jeg så noe blod i doskålen. Det kom en «stripe» med noe son kunne se ut som blod i doskålen. Vanskelig å tyde hva det var. Urinen var ikke rød eller mørkebrun. Fikk vite av nin kone at hun hadde tatt ut en tampong kvelden før … Jeg registrerte ikke noe søl før jeg tisset.
  tisset 2 ganger 30 min og en time etterpå uten antydning til blod. Lys og fin urin.Ingen ubehag ellers. Bør jeg gå til lege?

  1. Blærekreftforeningen

   Nei. Tenker dette var noe som hang igjen i skåla fra dagen før. Men hvis det skjer igjen uten at noen kan forklare det, kan du ta deg en tur til lege.

 22. Stella Christensen

  Hei.Jeg er en 46 år gammel kvinne som hvert år tar blodprøver og urinprøve hos legen.I fjor ble det funnet ørlite spor av blod I min urin og nå 1 år etter det samme.Jeg tok ny urinprøve dagen etter med samme resultat altså 3 ganger totalt.Legen sier de ikke utreder noe mere dette ettersom mine blodprøver på nyrer og lever og HB er normale.Er dette noe jeg må frykte eller bør jeg være redd for kreft?Aldri sett blod selv og lurer på om sia jeg har hatt spor av blod for 1 år sia burde jeg ikke begynt å føle ubehag hvis dette var kreft?Noen leger mener det er så vanlig at de ikke ser på dette som noe fare

   1. Blærekreftforeningen

    Det vet jeg ærlig talt ikke. Jeg ville ikke stolt på andre som mente noe om dette heller, for jeg tror ikke det har blitt studert. Beklager hvis jeg tar feil.

  1. Blærekreftforeningen

   Den prøven for ett år siden er jo lenge siden, så vi kan kanskje se bort fra den, men starte på nytt: Ta urinprøve med 1 mnds mellomrom. Hvis tre slike prøver viser utslag på blod, skal du henvises til urolog for cystoskopi. Hvorvidt dine blodprøver på nyrer, lever etc. er fine har ingenting med saken å gjøre; de viser absolutt ingenting i forhold til blærekreft. Har du noen andre symptomer? Du trenger ikke kjenne noe som helst til en blæresvulst før den blir veldig stor eller vokser ut av organet. Hvis du blir engstelig er det mulig å få en cystoskopi hos en privatpraktiserende urolog.

 23. Kjell

  Hei!
  Jeg har de siste dagene hatt blod i urinen (veldig mørk) og i tillegg vondt når jeg tisser. Har også til tider hatt vondt i testiklene. Kan nevne at jeg løper nesten hver dag.
  Hadde også vondt i testiklene for noen år siden, og ble sjekket på alle mulige måter uten å finne noe galt.
  Har også til tider vært plaget med ryggen, og i perioder går til kiropraktor. Etter disse behandlingene har jeg vert smertefri i testiklene.
  Hva kan dette være?
  Skal også reise bort i to uker snart. Bør jeg utsette reisen?

  1. Blærekreftforeningen

   Svaret her er ultrakort: Aner ikke! -Kom deg til lege. 🙂

   Mørkt blod i urinen kan tyde på at det har stått lenge i blæra og at det da kommer fra et sted lenger oppe i rørsystemet, anslagsvis nyrene. Men mørk brun farge kan også skyldes andre ting, så her er det bare en ting å gjøre; røyke fredspipe med en medisinmann. Smerter som gir seg med kiropraktikk tyder på at nerver kanskje ligger i klem, men sammenhengene i den kroppsregionen er kompliserte. Lykke til!

 24. Ole

  Hei
  Jeg hadde en løpetur for noen dager siden. Det var ganske kaldt og jeg følte allerede etter et par km at jeg måtte urinere, på tross av at jeg hadde gjort dette rett før jeg løp. jeg gjorde ferdig turen på 10 km og løp hjem or rett på do. Da var det veldig synlig rødt blod som var helt og delvis blandet med urin (ikke jevn rosa urin) – utvilsomt blod. Resten av dagen føltes det som jeg måtte på do nesten hele tiden, selv om det veldig lite urin hver gang jeg var på do. Det kom seg etter 6-7 timer. Da klarte jeg å holde meg noen timer uten å måte løpe på do. Har normalt ingen problemer med hyppig vannlating om natten.
  Prøvde å se om det kom mer blod, men så ikke så mye. Situasjonen hjalp litt de neste dagene, selv om jeg fremdeles. Det var/er ikke smertefullt å tisse, dog jeg kjenner det jo veldig godt.
  Er dette noe jeg burde løpe til legen med?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei! Ikke løp til legen; gå. Du skal henvises til standardisert pasientforløp for blærekreft. Alle som har synlig blod i urinen skal cystoskoperes. Det gjelder også selv om blødningen stopper. Det med tissetrangen KAN kanskje skyldes at blod eller slim ble sittende i et område hvor det ga et nervesignal om at ting var på vei ut av blæra? -Jeg vet ikke.
   Gå nå og få trygghet for at det ikke er noe der, og hvis du likevel får motsatt beskjed, så er sjansen desto større for at du er diagnostisert i en tidlig fase, hvo overlevelsen fremdeles er på 94-95%. 🙂

 25. Sandra

  Hei. Har de siste 2 ukene hatt hyppig vannlating. Ingen svie eller smerter.
  Men i går så kom det mørkt blod når jeg tørket meg, har også komt litt blod i trusa.
  Hva kan dette være?
  Kommer og ofte blod ved samleie, har vert på ul men alt var fint.
  De gangene jeg har hatt uvi har jeg merket det med en gang.

  Hilsen sandra (24 år)

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Sandra! Jeg går ut fra at du har kontroll på at det ikke kommer fra noe annet sted enn urinveiene (du har sjekket at det ikke kommer fra skjeden eller ytre kjønnsorganer? Bruk speil og lek slangemenneske for å komme til og se ordentlig.). I så fall er regelen klar: alle som har synlig blod i urinen skal henvises til blærekreftforløpet for å få en cystoskopi. En negativ ultralyd (det kalles «negativt svar» når man ikke finner noe) kan ikke utelukke at det finnes blærekreftsvulster der; de er ofte for små til å bli oppdaget med ultralyd. Da må du inn med cystoskop for å være sikker.
   Du kan som 24-åring oppleve at legen avfeier deg med at «sånt er helt umulig i din alder» eller noe lignende, men da kan du hilse fra Kreftregisterets statistikk og si at det er i gjennomsnitt en person i året som diagnostiseres med blærekreft i aldersgruppa 15-19 år, og tilsvarende for gruppa 20-24 år. Hvis det IKKE er deg, er du bare glad til. -Men du vil sjekkes.
   Blod i urinen kan komme fra hele urinsystemet, fra nyrene og helt ned til utløpet av urinrøret. Blø kan man jo også gjøre fra små eller større rifter i hud eller slimhinne. Uregelmessig mens kan kanskje lure en til å tro at man har blod i urinen hvis det bare kommer lite grann, og det er enkelte ting som kan gi rød farge på urinen uten at det er blod tilstede (men når du vet om det, ser du forskjell), f.eks. hvis man spiser rødbeter. Blod kan forekomme ved infeksjoner eller inflammasjon (som ikke er det samme), og blod kan komme ved mekanisk irritasjon, f.eks. etter hard trening. Hvis du er sikker på at det var blod og du er sikker på at det kom fra urinveiene, så SKAL du henvises til blærekreftforløpet og gjennomgå en cystoskopi, ifølge urologisk fagekspertise.

   1. Sandra

    Takk for så utfylt svar!
    Jeg har regelmessig mens,hadde den for 1,5 uke siden. Idag har det vært mye blod på papiret,men Kan ikke se blod i toalettet. Får bestille en legetime.

 26. Elisabeth

  Hei! Jeg har vert plaget med gjentatte urinveis infeksjoner siden jeg var 12 (1-3 ganger i året) , var litt plaget før det også men ikke så ofte som flere ganger i løpet av året. Først nå i år når jeg er 26 ble jeg sendt på ultralyd for å sjekke urinveiene og nyrene. De fant 2 syster på den ene nyren der den ene systen ser ut til å være forkalket. I år har jeg hatt opp i 6 infeksjoner og går på hiprex fast. Det som også er andeledes i år er at jeg har synlig blod i urinen ved infeksjon og at smertene er sterkere, kan ha sterke smerter en dag uten utslag på urinprøven og dagen etter ha en veldig stygg prøve som de sier. Jeg er også plaget med «murring» over blæra fra tid til annen uten infeksjon. Jeg ble sendt til spesialist i år også, men de overtalte meg til å ikke ta undersøkelsen siden ultralyden ikke viste missdannelser. Det var jo en liten misstanke på om klaffen fra blæren og nyrene kanskje ikke fungerte som den skulle. Bør jeg være urolig?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Elisabeth!
   Du skriver: «de overtalte meg til å ikke ta undersøkelsen siden ultralyden ikke viste misdannelser». En ultralyd er en ganske grov undersøkelse. Du har hatt mange plager med urinveiene dine. Det å overtale deg til ikke å ønske en grundig undersøkelse synes jeg personlig er, fra legens side, å ta en stor sjanse på pasientens vegne gitt at du har gitt oss all relevant informasjon og de ikke vet mer enn det du nå har fortalt. Jeg tror de gambler på at din unge alder beskytter deg, men egentlig synes jeg de burde vært ekstra påpasselige siden du er så ung og har hatt så mye plager allerede.

   Dersom det er mulig at du har refluks (tilbakestrømming) av urin tilbake til nyrene, er det en uheldig situasjon. Mange urinveisinfeksjoner KAN gi økt risiko for blærekreft i fremtiden. Hva de mener med «veldig stygg prøve» hadde vært interessant å vite. Er det blod, infeksjonsparametre eller hva som gjør den stygg?

   Jeg hadde ikke vært urolig for blærekreft hvis jeg var deg, men jeg hadde vært dønn lei av å ikke ha et urinsystem som fungerer slik det skal, og jeg hadde vært urolig for de konsekvensene det kan medføre, som at nyrene blir skadet eller at man utvikler andre problemer med urinveiene. En cystoskopi som utføres riktig er en undersøkelse som kanskje ikke er morsom akkurat, men den er til å overleve. Jeg ser ingen grunn til at du skal godta at de lar være å foreta en slik undersøkelse. Bare sørg for at de bruker nok lokalbedøvelse og at de lar den virke 10-15 minutter før de setter inn skopet (noen bruker lokalbedøvelsen bare som glidemiddel). Lykke til!

 27. Kenneth

  Hei. Jeg ser det kommer synlig blod når jeg tisser. Blodet kommer før urinen. Jeg har ingen særlige smerter, men føler meg generelt trøtt og slapp for tiden. Jeg trener nesten hver dag.
  Det som er uheldig er at jeg er langt avsted i russland på en oljerigg og skal ikke til norge før om 3 uker. De har en almenn lege her som har sett på urinen min og trykkt litt på kroppen. Han sier jeg må gå til lege og sjekke blære og nyrer når jeg kommer hjem. Er det greit å vente 3 uker før jeg besøker fastlege for så og få en videre henvendelse til spesilist? Burde jeg dra hjem nå?

  Hilsen Kenneth

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Kenneth. Du stiller et fryktelig vanskelig spørsmål som vi ikke vet svaret på før etterpå. Det er ingen mulighet nå å vite hva som er riktig strategi. Hvis det er noe skummelt der, vil de tre ukene brenne i hukommelsen i lang tid. På den annen side, hvis du drar hjem nå og det ikke er noe der, virker dette veldig overdrevet og litt småhysterisk, ikke samt? Pest eller kolera.
   Men om vi tenker oss noen mellomløsninger: Kunne du ringe fastlegen din i Norge, forklare situasjonen og be ham henvise deg til blærekreftforløpet basert på det du sier, slik at timen hos urolog ligger klar til du kommer hjem? Blod i urinen skal uansett henvises.
   Mulighet nr. 2: Har du tilgang på ren sprit? Kunne du få ordnet en slant med 50% etanol, ta en skvett urin (trenger ikke være morgenurin), blande med en like stor skvett etanol, ha dette på en tett beholder og lukke igjen, gjenta samme prosedyre tre dager etter hverandre og sende til en lab i Norge i samarbeid med legen din som må skrive ut en rekvisisjon? Denne prøveserien kalles «cytologiprøve». Alle glassene kan sendes samlet, spriten konserverer prøven. Det lab’en da gjør, er å se om de finner kreftceller i urinen. Prøven er ikke særlig sensitiv og dette er egentlig feil bruk av denne type prøve, men ved en slik anledning kan dette vurderes som et alternativ.
   Det at blodet kommer før urinen tyder på at det har opphav langt nede i systemet. Det er den generelle slappheten jeg reagerer mest på, men jeg håper og tror at dette er noe annet enn blærekreft. På den annen side: petroleumsprodukter er en av miljøfaktorene som kan gi blærekreft, så bedre føre var…. Lykke til!

 28. AnneLiss

  Jeg er ei kvinne på 36 som har hatt en del uvi igjennom årene og siste året har hatt mikroskopisk blod i urinprøver, som var av og på. Jeg har og følelsen at jeg ikke tømmer meg skikkelig på do og må tisse igjen.urincytoskopi var normale.Nå er jeg henvist til urolog og fikk innkalling til.flow test og cystoskopi. Jeg har stor angst og klarer ikke gjennomføre cystoskopien. Jeg er også under utredning for Lichens Sclerosis hos min gynekolog. Er det trygt i min situasjon å avvente cystoskopi? Er ganske redd for kreft, men har utrolig stor angst for cystoskopi og mulige bivirkninger.

  1. Blærekreftforeningen

   Beklager lang ventetid! Her har noe gått galt med vårt varslingssystem. En ting er sikkert: det er ingen bivirkninger av cystoskopi, bortsett fra mulig ubehag ved innføring av skopet. Når det gjelder Lichens sklerose, så fant jeg denne forklaringen på hva det er: «Lichen sclerosus er en kronisk kløende hudlidelse som hovedsakelig rammer huden i underlivet hos både menn og kvinner. Tilstanden kjennetegnes av kløe, betennelse og hvitlige forandringer i huden. Andre benevnelser på sykdommen er balanitis xerotica obliterans (BXO) og lichen sclerosus et atrophicus.»Jeg vil nata at du er hyperfølsom nedentil og er redd for at cystoskopien skal gjøre vondt? Vet du, jeg ville tatt en telefon til urologisk ekspedisjon på det sykehuset som du er henvist til, og forklart situasjonen for den du møter der. Be om å få en kort telefonsamtale med urologen hvis mulig (ikke der og da, for vedkommende er sannsynligvis opptatt men du kan bli ringt opp) for å få forklart situasjonen. I helt spesielle tilfeller kan cystoskopi foretas under narkose, de kan også bruke litt ekstra godt med lokalbedøvende krem under undersøkelsen, de kan gi deg noe beroligende på forhånd og de kan i verste fall se om de ser noe på ultralyd (men dersom den er negativ, altså uten funn, er du like langt for der ser man bare store svulster) eller CT. Det er en grunn til at du er henvist til cystoskopi, men det betyr ikke at du er henvist til uutholdelig pinsel og plage. De skal ta hensyn til din øvrige medisinske tilstand, og Lichens kan være god grunn for å være ekstra nennsom.
   Jeg foreslår at du uansett drar dit, forklarer, og får urologen til å gi deg full kontroll med hvordan prosedyren utføres – med andre ord; dersom du så mye som piper av ubehag, så stanser all innføring av skopet.
   For sikkerhets skyld kan du ta på deg noen skikkelig høye og spisse stilletthæler; under undersøkelsen ligger man med bena i benholdere….. 😉

 29. Tarjei

  Hei,
  Min kone (37) har hatt blod i urinen i snart ett år. Det oppsto da hun var gravid, men har fortsatt 5 mnd nå etter fødsel også. Det kommer utelukkende etter at hun har vært ute og gått i hurtig gange. Rett etter turen er blodet friskt, lenger etter er det mørkt, før det er borte innen et døgn. Hun har tatt CT, cystoskopi, ultralyd av blære, nyrer og skjede/livmor, uten noen funn av noe slag. Bør vi bare slå oss til ro og akseptere at det er slik, eller ville dere anbefale å følge dette videre opp?
  Hilsen Tarjei

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Tarjei! Jeg skjønner at dere lurer og er litt engstelige. Denne situasjonen er ikke lett å leve med. Det du beskriver tyder på at det er selve gåturen som provoserer fram blødningen. Også det at det kommer hver gang, og bare da, støtter dette. Hun har vært til cystoskopi. Hvis det begynner å bli lenge siden kunne hun prøvd det igjen, naturligvis, kanskje høre med urologen om hun skulle gå seg en god og rask tur rett før cystoskopien for å se om han kunne finne blødningsstedet. Hun har sikkert fått tips om å ikke gå med tom blære med sørge for at den er litt fylt? Med tom blære kan man tenke seg at flatene inni blæra gnir mot hverandre ved fysisk aktivitet. Normalt vil jo slimhinna tåle den belastningen så dette blir litt fantasifullt, men hva gjør man når man ikke finner forklaringen? Sorry, ikke mye fornuftig herfra denne gangen, dessverre; en dyktig urolog som har gjort gode og grundige undersøkelser er beste rådgiver her for hva dere kan gjøre videre. PS: blodtapet i seg selv er IKKE noe problem: en liten dråpe blod gjør MYE av seg, og vi har ca. 5 liter å ta av…. Lykke til!

    1. Blærekreftforeningen

     Det er jo alltid en trøst å bli tatt på alvor, selv om resultatet, her altså funn av blødningsårsaken, uteblir. Det er uansett lurt å skaffe seg mest mulig kunnskap om og rundt en sak for å forstå mest mulig og ut fra det ta så riktige avgjørelser -som mulig. Dessverre kan ikke jeg bidra med noe mer, tror jeg, men lykke til og god helse!

 30. Haleh

  Jeg fikk urinveisinfeksjon symptomer på julaften da var jeg på ferie i syden. Jeg fikk antibiotikkur men den hjalp ikke etter en uke jeg gikk til fastlegen min . Han tok urinprøve. Han sa det er ingen blærekattar men det var spor av blod. Jeg fikk en ny antibiotikkur men den hjalp heller ikke. Han henvist meg til gynekolog fordi for åtte år siden hadde jeg sår i livmorshalsen. Undersøkelsen gikk fint og alt var bra. Deretter lege har henvist meg til urolog til cysteskopi av blære . Nå fortiden alle symptomene er borte bortsett fra at jeg får trykkfølelse etter hver do besøk som varer maks 20 min. Jeg ser ingen synlig blod i urin. Undersøkelsetimen er om 8 uker. Er ikke farlig at jeg venter så lenge. Legen skulle sende purring til sykehuset. Jeg er veldig urolig og redd for å få blærekreft.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei! Siden det ikke har vært synlig blod i urinen er ikke det du har opplevd her fra legen sin side, så ille. Men jeg synes nok du burde ha fått den timen til cystoskopi noe tidligere, og jeg er kritisk til den antibiotikakuren du fikk etter at kur nr. 1 ikke fungerte og det samtidig ikke fantes indikasjoner på infeksjon. -Da burde du ha vært sendt direkte til gynekolog.
   Hvis legen nå har sendt purring til sykehuset får vi håpe de tar hensyn til det. Det du kan gjøre i mellomtiden, er følgende: 1. Du kan gå til en privat klinikk og få gjort cystoskopi der. Det koster en del, men det tar altså betydelig kortere tid. 2. Du kan få legen din til å gjøre en ultralyd for å se om det er mulig å se noe med det; merk at bare svulster av en viss størrelse vises på ultralyd, så en negativ ultralyd (altså ingen funn) betyr ikke at du ikke kan ha blærekreft likevel; svulstene kan være så små at de ikke synes med den metoden. 3. Du kan også prøve å få tatt en cytologiprøve (søk i bloggen etter forklaring på hvordan den prøven tas); det er ingen god prøve når det gjelder diagnostikk fordi den er for lite sensitiv og spesifikk, men man kan prøve og se hva man får ut av det.

   Ut fra det du forteller er det helt umulig å anta hva du har i blæra, om det er blærekreft eller hva det er som gir de symptomene du beskriver, forhåpentligvis er det ikke noe farlig men jeg forstår veldig godt din engstelse og behov for å finne ut av dette. Likevel er det slik at en svulst ikke utvikler seg merkbart fra dag til dag, men for ditt vedkommende kan du ha gått fra jul til begynnelsen av mai før du finner ut av dette, og det er absolutt i lengste laget. Men er en svt. svulst mild og hyggelig, er det ingen fare. Hadde den vært aggressiv hadde du antagelig hatt betydelig større problemer nå. Skal vi satse på at det er noe helt ufarlig som skjer nedi der, men sjekke for sikkerhets skyld? Håper noen av mine tips kan hjelpe deg videre. Lykke til!

 31. Dong p

  Hei, jeg har en plage som må kanskje oppsøke lege så fort som mulig.
  Det som er at jeg har synlig dryppene blod etter vannlatingen, noen gangen så har jeg litt smerte når jeg tisser og noen ganger har jeg det ikke. Jeg har fått det i ca 1mnd nå. pga jobb så har jeg ikke hatt tid for å oppsøke lege enda, det kommer og går. Men ofte så ser jeg blodet igjen etter Vannlatingen sånn sirka 3-4 dager etter da jeg ser det første synlig blodet, noen ganger så ser jeg det flere dager på rad. Hva kan det være ? Jeg har litt lege skrekk også, men vil gjerne vite hva det er.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei! Her må du overvinne legeskrekken og komme deg til fastlegen for å få en henvisning til blærekreftforløpet. Alt av SYNLIG blod i urinen SKAL sjekkes av urolog. Dersom blodet skyldes blærekreft er det 94-95% 5-års overlevelse dersom du kommer til behandling i tidlig fase, men hvis du kommer etter at kreften har spredt seg, er overlevelsen for noen grupper helt nede på 5%. Blod i urinen kan skyldes flere ting, men kreftsykdom må utelukkes, evt. diagnostiseres, først. Bestill time hos fastlegen på tirsdag, er mitt klare råd. Lykke til!

 32. Knut tornaas

  Hei , Knut , 75 år.
  Etter morgenbadet Idag på Nøtterøy , har jeg merket blod i urinen ,i formiddag lite, i kveld fosset det ut blod.
  Jeg hoppet ut i havet fra brygga, kan ha fått et slag på pungen . Merket ikke noe da at det var vondt . Sykla hjem .

  Mvh Knut

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Knut!
   Ja, det kan kanskje hende at du har fått et slag mot pungen, men siden du ikke har merket noe til det slaget er det pussig om det skulle være årsaken. Men, det er naturligvis en mulighet. Men gitt din alder og at blodet kom mange timer etter badinga, ville jeg ha sjekket opp dette for sikkerhets skyld. Regelen er: alle med synlig blod i urinen skal henvises til blærekreftforløpet og sjekkes for blærekreft. Bestill time hos fastlegen og be om henvisning, er mitt råd. Lykke til!

 33. lotte

  Hei (jente 36 år gammel) har siden jeg var yngre hatt mye plager med UVI, var til cystoskopi for noen år tilbake, den var helt fin. Men hatt en del uvi etterpå, har siste tiden hatt litt plager med hyppig vannlating, tok en test(jobber på sykehuset), fikk 3+ leu og 1+ ERY. er så inderlig redd jeg har blære kreft ;( tenker stadig på det og blir bare mer og mer redd. Har aldri sett synlig blod i urinen. hav skal jeg gjøre syntes du?

  1. Blærekreftforeningen

   Heihei! Jeg tror det eneste som vil kunne berolige deg, er en ny og grundig cystoskopi. At det er mange hvite blodlegemer (leukocytter) i urinen din, tyder jo på at det er noe som skjer der, men leukocytter strømmer ikke til når det er svulster som er under utvikling. At det samtidig er 1+ på røde blodlegemer (erythrocytter) skyldes nok bare at vevet er litt betent og kanskje litt sårt.
   Jeg er ikke ekspert på urinveisinfeksjoner, men etter hva jeg har forstått kan iallfall noen, om ikke alle, bakterier krype inn i cellene og legge seg til der for en kortere eller lengre periode. Da er de godt beskyttet mot behandling, ofte. Det kan derfor hende at du har en kronisk infeksjon som man ikke har klart å behandle ordentlig, men bare slår ned, ikke ut, med jevne mellomrom. Du kan også ha en ikke-bakteriell cystitt (inflammasjon), men det virker mindre sannsynlig.
   Men nå har tanken på blærekreft slått seg ned i hodet ditt, og den stikker ikke derfra før noen kjeppjager den. Snakk med fastlegen din om en henvisning til urolog, evt. gå til en av de private klinikkene og betal for en cystoskopi. Dersom du føler (og den følelsen bør legen gi deg, ellers gjør han/hun en dårlig jobb) at legen gir deg en grundig og tillitsvekkende undersøkelse, vil forhåpentligvis frykten dempes. Dersom du LIKEVEL fortsetter å tenke på dette, er neste skritt psykolog samt god hjelp av en urolog eller uroterapeut som kan gi deg god innsikt i det som skjer i blæra når man har UVI, når man har cystitt, når man har sånn og slik. Kunnskap jager spøkelser på dør, som oftest. Dersom urologen farer over deg med harelabb må du se strengt på vedkommende og minne om at hver dag dør en nordmann av blærekreft. Cystoskopier er rutine for legene, og livreddende for pasientene.
   Det er så mange undersøkelser som blir gjort rundt om på sykehus for å berolige engstelige pasienter, at det er ikke på noen måte for mye forlangt at du skal kunne få denne. Cystoskopi er ikke akkurat godteri, så de som selv ønsker seg en slik, bør få det! Lykke til, vi er her når du trenger oss.

 34. Hans P

  Hei jeg har blitt behandlet for urinveis infeksjon for 2,5 uker siden. Nå er symtomene tilbake. Hyppig på do svir og klør i urinrøret. Om jeg masserer bakerste delen av urinrøret mens jeg tisser kommer det masse grumsete rødt blod. Jar dukket masse vann i dag føler meg bedre når keg har drukket mye vann pg fått ut mange klumper.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Hans-Petter. Du er blitt behandlet for en urinveisinfeksjon på symptomer med synlig blod i urinen og svie og kløe ved vannlating. Jeg forutsetter at du tok hele antibiotikakuren og ikke stoppet med tablettene når symptomene ga seg? Synlig blod i urinen kan skyldes mange ting, men siden det er så mange av de som blir diagnostisert med blærekreft som har synlig blod i urinen, er det et symptom som skal gi legen begrunnet mistanke om blærekreft og føre til at du blir henvist til standardisert pasientforløp for blærekreft. At det svir og klør i urinrøret ligner jo veldig på urinveisinfeksjon, men siden du allerede har blitt behandlet og problemet ikke er løst, er det all grunn til å se nærmere på dette for sikkerhets skyld. Man kan utmerket godt ha både infeksjon og kreftsvulst(er) samtidig. Blod er veldig fargesterkt og kan virke som om det er mer av det enn det egentlig er, men jeg tror det er lurt å få dette sjekket for sikkerhets skyld. At du sier det har samlet seg i klumper gir meg et inntrykk av at det har kommet fra et begrenset område i blæra og ligget der og koagulert før det går ut med urinstrålen. Gå til fastlegen din og be om en henvisning til urolog, gjerne til blærekreftforløpet. Det kan hende dette bare er en ufullstendig behandlet urinveisinfeksjon, men med synlig blod i urinen er beskjeden fra forløpsbeskrivelsen klar: dette skal sjekkes med cystoskopi. Jeg får en antakelse om at du er i en alder hvor man skal være ekstra oppmerksom på blærekreft, og enhver episode med synlig blod i urinen skal utløse henvisning til forløpet, ikke vente-og-se.

 35. Camilla

  Hei!
  Jeg er en dame på 41:-)
  Det ble ved en rutine undersøkelse hos legen oppdaget +2 på blod i urinen i september. Jeg måtte da levere en ny prøve, og leverte den ca 14 dager etter. Da viste stix’n bare spor av blod. Noen dager etter leverte jeg ennå en som da var +1.
  Har sjekket med stix selv med jevne mellomrom, senest i dag og den ligger fortsatt på +1.
  Jeg har vært på sykehuset for røntgen av urinveier, nyrer og blære uten at de fant noe.
  Legen vil henvise til cystoskopi, om dette fortsetter.
  Jeg sliter for tiden også med svært tørr kjede, kløe og små infeksjoner.
  Hadde jeg hatt urinveisinfeksjon da jeg leverte urinprøve hos legen ville de vel ha nevnt det..
  Hvor mye skal jeg uroe meg her? Skal jeg be om videre undersøkelser raskt eller vente?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei Camilla!
   Først: Stikk innom fastlegen din og gi ham eller henne en god klem! Vedkommende er oppdatert på håndtering av hematuri (blod i urinen) og tar deg på største alvor. Deretter: Du trenger ikke sjekke daglig med stix om du har blod i urinen. Det er bare SYNLIG blod i urinen som utløser begrunnet mistanke om blærekreft. -Det er da du skal se legen dypt inn i øynene og be om henvisning til urolog (standardisert pasientforløp for blærekreft). Så lenge blodet ikke er synlig, er sjansene ganske små (men ikke null) for at det kan være kreft som er årsaken. Det som da er satt som grense, er funn av blod (på stix eller i mikroskop) tre ganger etter hverandre med en måneds mellomrom, minst. Det du forteller om tørre slimhinner og infeksjoner kan veldig gjerne være kilden til blodet, og i tillegg er det sånn at ca. 20% av den voksne befolkning har litt blod i urinen på ethvert tidspunkt uten at man finner noen årsak – sier de som har sjekket det ut.
   Men er du sikker på at du har hatt infeksjoner, eller er det bare noe du tror? Jeg tror også denne legen ville ha nevnt det.
   En cystoskopi er en bankers måte å få sjekket ut dette på for sikkerhets skyld, røntgen vil ofte ikke vise noe fordi svulstene som regel er for små. Men følg legens anbefalinger for det virker som om legen din har gjort hjemmeleksa si på dette området.

 36. Maya

  Hei. Merket meg blod på papiret etter at jeg tisset i går, og opptil flere ganger utover kvelden. Jeg sjekket ekstra at det ikke kom fra noen andre plasser, det vil si at jeg tørket meg før jeg tisset og da var det ingen blod, men altså blod etter at jeg hadde tisset. Kjente ett «trykk» i underlivet når blæra ble tømt som var ubehagelig. Har aldri hatt uvi og syns smertene mine er små i forhold til hva som beskrives for uvi. Har ikke hatt noe blod nå i dag eller i natt, men «trykket» er der enda.. Jeg opplevde en voldsom kvalme som gjorde at jeg måtte ligge i 15 min rett før det første blodspor, og var veldig kvalmen i natt også.. Jeg er 40

  1. Blærekreftforeningen

   Hei! Jeg skjønner at du blir engstelig når du opplever noe sånt. Kvalmen er ikke typisk for blærekreft, jeg tror den er mer vanlig ved nyrestein. Dersom det er årsaken til blødningen skulle man tro at smertene var større og annerledes, men jeg tror dette kan variere etter hvor steinene evt. har skadet slimhinna. Uansett: med mindre du (eller legen din) kommer på noen annen opplagt årsak til blodet, skal synlig blod i urinen, også om det bare opptrer en eneste gang, og også om det gir seg med det samme, føre til henvisning til blærekreftforløpet. Du trenger ikke stresse for å få akuttime hos legen eller søke legevakt, det haster ikke sånn. Men ring i morgen og bestill time hos fastlegen, ikke la dette gå over og drøye noen måneder eller år. Dersom legen tenker bildediagnostikk først for å sjekke dette med nyrestein ville jeg ikke protestert på det, men dersom bildene ikke viser noe ville jeg vært mer bestemt på å få gjort en cystoskopi. Lykke til!

 37. Grethe

  Hei.
  Jeg er en 45 år gammel kvinne som i flere år har slitt med hyppig vannlatning. Holder jeg meg litt for lenge sliter jeg med å tømme meg ordentlig. Om jeg ikke våkner om natten av at jeg vil tisse sliter jeg med å tømme blæren når jeg våkner om morgenen.
  Har hatt uvi 3-4 ganger i mitt liv uten særlig symptomer. Kanskje blæren blir litt ekstra masete. Det har blitt oppdaget tilfeldig.
  For 4 dager siden ble blæren ekstra masete igjen. I løpet av kort tid måtte jeg på do konstant men var like tissetrengt da jeg var ferdig. Det var voldsomme smerter når jeg tisset og det kom nesten ingenting. Plutselig oppdaget jeg at det var rødt i doskålen av blod. Da sjekket jeg papiret og oppdaget at det og var rødt. Slik var det endel ganger etterpå da jeg var på do før det plutselig var borte. Livmoren er operert bort så jeg vet det blodet kom urinveien.
  Natten ble uten søvn pga smerter og konstant dogåing. Men ikke mere blod. Endte på legevakten dagen etter i desperasjon etter medisin og fikk konstatert uvi. Men legen reagerte på at det var så mye synlig blod som jeg beskrev og sa at det ikke er vanlig pga uvi. Han ba meg bestille time til fastlegen over helgen for videre utredning. Først tenkte jeg det var unødvendig, men så tenkte jeg det kunne være greit pga masete blære. Ringte i går men han hadde ikke time før 12 mars. Fikk tilbud om time til turnuslege men valgte å vente. Nå har jeg begynt å lure på om det lenge å vente? Har ikke sett mere blod og jeg ble bedre allerede samme kveld som jeg fikk medisiner selv om jeg ikke er helt god enda.
  Nå ska det sies at jeg er uføretrygdet og sliter mye med helsen. Bl.a sliter jeg med mangel på energi. Jeg er ikke lettskremt og bruker ikke tenke at alt er kreft uansett hvilke problemer jeg har. Og det er jo bra til tross for at begge foreldrene mine er døde av kreft og har ellers mye kreft i familien. Mor døde av nyrekreft som spredte seg til hodet og morfar av blærekreft bl.a. Blir mest bare sliten og oppgitt over at det ikke tar noen ende med problemer. Det at jeg er bittelitt urolig akkurat nå er at jeg i 2 uker før jeg fikk siste uvi med synlig blod var forferdelig sliten. Influensafølelse med forhøyet kroppstemp, hodepine og kvalme bare ved minste anstrengelse. Tenkte jeg hadde kjørt meg for hardt etter at jeg begynte å ta opp treningen igjen. Når jeg blir sliten reagerer jeg på den måten og slik har det vært i noen år nå. Men de siste 2,5 ukene har det vært ekstra ille og har vart så lenge uten en god dag imellom. Så etter og ha lest litt ble jeg litt urolig. Har ikke feber. Ligger rundt 37 grader når jeg merker den blir høyere mot 35,7 ca som er normalen for meg.

  1. Blærekreftforeningen

   Du bør komme deg til en allmennlege og få henvisning til urolog så fort som mulig. Jeg vet ikke hvor du bor eller hvilken økonomisk situasjon du er i, men det finnes urologer på private klnikker som Aleris, det finnes urologer med avtalehjemmel (privatpraktiserende) som kanskje kan ta deg inn uten henvisning. Du kan også ringe tilbake til fastlegen og be om en akutt-time og si at alt du trenger er en henvisning til blærekreftforløpet. Jeg mener ikke å skremme deg, men dette bør undersøkes raskt. Du bør ikke vente til 12. mars. Trenger du mer informasjon eller hjelp så ring Blærekreftforeningen, tlf. 47489600.

   1. Grethe

    Hei igjen og takk for svar ????
    Oj det var et overraskende svar som jeg ikke var forberedt på. Hadde ikke forventet at det skulle haste slik.
    Må bare høre hva som gjør at jeg burde kontakte lege straks? Har snakket med flere venninner som tidligere har vært plaget med uvi og som flere ganger har tisset blod. Noe legen deres da har sagt er helt normalt.
    Må og tilføye at iløpet av årene har jeg tatt masse prøver siden jeg er så sliten men de viser aldri noe. Vet ikke om det er spesielle prøver som taes med tanke på blærekreft?
    Vil nødig virke hysterisk siden det har vært så mye de siste 10 årene og føler jeg renner ned legekonoret ????
    Ha en fin dag.

    1. Blærekreftforeningen

     Hei igjen! Du tok kontakt med oss fordi du følte at det å vente til 12. mars føltes lenge. Den følelsen tar jeg på alvor, i tillegg til de symptomer du presenterer.

     Her får du de «harde» argumentene ufiltrert. Når de ikke pakkes inn, er de ganske skremmende. Det er ikke meningen, men på direkte spørsmål er det dette som er fakta:

     Synlig blod i urinen skal (SKAL) utløse det som kalles «begrunnet mistanke om blærekreft» og føre til henvisning til blærekreftforløpet for utredning hos spesialist, med mindre det er aldeles åpenbare årsaker til blodet, som f.eks. fjerning av kateter el.l. Dette er innholdet i innledningen til blærekreftforløpet, og basisinformasjon til hvordan fastlegene skal forholde seg.
     Vi vet fra Kreftregisterets statistikk at kvinner med blærekreft har 8% lavere 5-års overlevelse enn menn med samme sykdom, hvor hovedårsaken både i norsk og internasjonal forskning ser ut til å være feildiagnostikk med UVI (urineisinfeksjon).

     Man kan godt ha en infeksjon samtidig med at man har en svulst i blæra.

     Synlig blod i urinen finnes hos 80-85% av blærekreftpasientene. Ikke synlig blod i urinen finnes hos 1-5% av blærekreftpasientene, hvilket er grunnen til at det er viktig å skille mellom synlig og ikke synlig blod i urinen. Det siste skal utredes hos fastlegen, det første skal utredes hos spesialist, altså urolog.

     Ikke synlig blod i urinen kan forekomme hos så mye som 20% av et tilfeldig utvalg friske, voksne mennesker, og så lenge det ikke finnes andre symptomer og det bare forekommer en gang, gir det ikke noe faresignal. Men vedvarende (3 prøver med en måneds mellomrom) forekomst av ikke synlig blod i urinen (som sees på stix eller i mikroskop), skal også utløse henvisning til blærekreftforløpet.
     Når det gjelder diagnostikk av UVI hos kvinner blir den gjort på legekontoret uten andre hjelpemidler enn stix, hos noen et mikroskop men ikke alle steder, samt utseende og lukt fra urinen. Jeg har fått referert fra flere pasienter at de har blitt «diagnostisert» med UVI kun og bare på bakgrunn av blod i urinen og ingen andre symptomer. Ingen svie, ingen smerter, ingen andre vannlatingsproblemer. Hvis du blør vil du også få utslag på hvite blodlegemer på stix, noe som også forekommer ved infeksjon. Jeg tror legene i disse tilfellene har diagnostisert UVI kun på bakgrunn av blodet, og det er feil. Så får pasienten en antibiotikakur, diagnosen føres opp i journal, koden for UVI sendes til HELFO, via reseptene rapporteres forbruk av antibiotika til myndighetene, og så har vi «dokumentert» et stort antall UVI-er hos kvinner. Hva mangler? Jo, en dyrkingsprøve av kvinnens urin. En bekreftelse på at det faktisk var en UVI der i starten. Blødninger går gjerne over av seg selv. Men hvis du spiser noe spesielt samtidig med at blødningen gir seg, vil du anta at det du spiste har sammenheng med at blødningen opphørte. Skjønner?

     Blødningens omfang har ingen sammenheng med kreftsykdommens omfang eller alvorlighet. Aggressive svulster trenger ikke blø i det hele tatt, mens helt overfladiske, ufarlige svulster kan blø som en gris. Og de blør ikke sammenhengende, det kan være en enkelt episode og aldri mer. Derfor skal ethvert tilfelle av synlig blod i urinen utredes hos urolog.

     Det forekommer ikke en eneste studie noe sted hvor man har undersøkt forekomst av synlig blod i urinen hos pasienter med bekreftet (NB: bekreftet, ikke antatt) UVI. Enten har man i studien registrert hematuri som sådan uten å skille mellom makro- og mikro- (synlig versus ikke synlig), eller så har man akseptert at legen har satt diagnosen ut fra en finger i luften og ingen dyrkingsprøve. Vi er flere kompetente personer som har søkt gjennom de medisinske databasene og kommer til samme resultat. Vi vet altså ikke hvor vanlig det er at en pasient med UVI har synlig blod i urinen.

     Tømmingsproblemene dine i tillegg til blodet gjør meg urolig. Hyppig vannlating likeså, når det opptrer i sammenheng med de andre symptomene og ikke har annen plausibel forklaring. Smerter er enda et tegn på at dette bør sjekkes av urolog. Og legevaktslegen er åpenbart enig med meg: «Men legen reagerte på at det var så mye synlig blod som jeg beskrev og sa at det ikke er vanlig pga uvi. Han ba meg bestille time til fastlegen over helgen for videre utredning.» Jeg pleier å si: Man trenger ikke løpe til legen, det holder å gå. Men begynn å gå nå.

     Dersom fastlegen din trenger enda flere argumenter for å gi deg en akuttime for å skrive den henvisningen: Det dør ett menneske hver dag bare her i landet pga. blærekreft. Du skal ikke bli en av dem. Hvis man kommer til lege mens sykdommen er i tidlig fase, er det 94-95% sjanse for å overleve de neste 5 årene. Hvis du diagnostiseres med det som kalles lokalavansert sykdom, er sjansene 50%. En cystoskopi er en kort, enkel og billig livredder dersom den blir gjort i tide.

     Hvis fastlegen stiller seg tvilende til kompetansen vi sitter på her, så be ham ta kontakt. 🙂 Hvis han mener jeg skremmer deg så si at det er bedre å være i live og skremt, enn død og trygg.

     Det kan godt hende dine plager har en annen forklaring enn blærekreft, men det kan vi ikke ta sjansen på, og særlig ikke med deg som er såpass ung. Hver uke diagnostiseres en person under 50 år med blærekreft. Den yngste vi har kontakt med, fikk diagnosen da han var 1,5 år gammel. Så du «Hva feiler det deg?» den 14. januar i år? Maria fikk diagnosen bare noen-og-tyve år gammel. Vi i Blærekreftforeningen har mange eksempler på at særlig yngre kvinner kan ha betydelige problemer med å bli tatt på alvor med sine symptomer og derfor får diagnosen senere enn den burde ha kommet. Det får konsekvenser både for behandling og prognose.

     Derfor: Kom deg til urolog! Hører gjerne fra deg hvordan det går, og krysser fingrene for at dette har en helt annen forklaring enn blærekreft.

     1. Grethe

      Hei hei ????
      Tusen takk igjen for et godt og grundig forklart svar.
      Setter pris på at det ikke pakkes inn. Det er derfor jeg spør.
      Er heldigvis ikke lettskremt og tror jo fortsatt ikke det er noe alvorlig. Noe som sikkert er bra ????
      Men jeg tar det du skriver på alvor og har fått time til en student nå om en time for å få henvisning til urolog. Så beholder jeg timen til fastlegen den 12 mars uansett.
      Vet ikke om det i det hele tatt står om den masete blæren i journalen min siden jeg overhode ikke har fokusert på den oppgjennom årene. Har vært så mange andre ting at det er bare noe jeg såvidt har nevnt til legen.

      Leste gjennom en del spørsmål og svar hær så det var da jeg begynte å tenke at det kanskje var lenge å vente og ville høre.
      Bedre med en undersøkelse for mye enn for lite.

      Du skal få høre fra meg etterhvært når jeg vet noe mer.
      Tusen takk for at du har tatt deg tid ????

     2. Blærekreftforeningen

      Bare hyggelig, det er derfor denne foreningen og tjenesten er opprettet! Jeg er veldig enig i innstillingen din – bedre med en undersøkelse for mye enn den ene, superviktige, for lite! Ingen ønsker at helsevesenet skal overbelastes med unødvendige konsultasjoner, men i ditt tilfelle er det altfor mange faktorer som trekker i samme retning til at dette kan oversees. Du skal få henvisningen vurdert på sykehuset innen 7 dager, tror jeg det er, og deretter starte utredning innen 14 dager hvis jeg husker riktig. Masse lykke til!

 38. 49 år gammel mann

  Hei,

  Jeg er 49 år gammel mann. Siden 31. januar har jeg oppdaget blod i sæden fire ganger i løpet av 1,5 måneden (siste gang 06.mars-rent blod). I tillegg mye smerte i bekken og nedre del av ryggen som stråler ut til lysken og beina. Jeg hadde første time hos urologen 21.februar (etter de to første tilfellene med blod i sæden: 31.01. 18.02): PSA=0.75,P-CRP <5, U-Strimmeltest: blodspor i urinen. Ingen funn etter ultralyd – prostata ok, ingen gjenværende urin i blæren. 25. februar hadde jeg ultralyd helsesjekk, bl.a. bukregion og bekken: ingen funn i nyrene, nyrenes samlesystemer. Siste time hos min lege pga overnevnte symptomer hadde jeg 06. mars. Urinprøve denne dagen: blodspor. Kjenner fremdeles smerte i perineum, nedre del av ryggen og beina. Jeg fikk henvisningen til urologen for neste vurdering og har ventet for time. Jeg lurer på om det er noen grunn til å snakke om evt. videre-mer nøyaktig utredning? På forhånd takk for ditt svar.

  1. Blærekreftforeningen

   Hei!
   Siden du er i kontakt med urolog er du i gode hender, tror jeg. Det jeg legger merke til, er at du ennå ikke har hatt noen cystoskopi. Det er jo ikke blæra dette blodet kommer fra så vidt jeg kan forstå, så legen har nok vurdert det som mulig fremtidig tema, tenker jeg. Ultralyd vil bare vise svulster over en viss størrelse, mens blærekreftsvulster kan være bittesmå. Du kan spørre om dette så får du litt mer klarhet i hva urologen tenker. Smertene ligner ikke på det andre pasienter beskriver når de har fått diagnostisert blærekreft. Lag gjerne liste over det du skal huske å si når du er hos urologen – symptomer, helseforhold, bekymringer, spørsmål etc. Lykke til, jeg tror du er på rett sted!

 39. Lois, kvinne 44 år

  Så flott info side jeg fant her. Kvinne 44 år, våknet i slutten av februar med en sviende smerte som føles i urinrør, som det var på høyre side i urinrøret. Fikk økt tissetrang. Prøvde å drikke mye, hjalp ikke. Gikk til fastlegen etter to dager, urinprøve negativ, men hun ga med selexid. Den tok ikke vekk plagene. Gikk til gynekolog, alt var normalt ved både undersøkelse og prøver, men fikk soppkur pga sopp etter selexiden. Og hun ga meg et ark om overaktiv blære.

  Gikk til fastlegen igjen, sendte urin til dyrkning. Den var negativ. En urinprøve viste litt proteiner. Tror ikke det var blod i urinen, i hvert fall sa ikke fastlegen noe om det. Spurte om urolog, men fastlegen mente det ikke var nødvendig. Plagene vedvarte og jeg fikk enda en antibiotika kur som ikke funket. Ble endelig henvist til urolog, og har time neste uke.

  Lurer veldig på hva dette kan være, og vet at dere ikke kan svare på det. Men mine symp er en stikkende sviende smerte som om jeg har et sår eller noe i urinrøret, eller urinåpningen. Eller kanskje det er blæra. Vanskelig å kjenne. Disse smertene fører til økt tissetrang, og det er en vond stikkende tissetrang, ikke sånn vanlig. Tisser også mer om natten enn normalt pga smertene. Det er ikke vondt når jeg tisser. Jeg har litt helseangst og er redd for kreft, men også blitt skremt over dette med diagnosen IC smertefull blære, og det virker som en vanskelig sykdom å få hjelp med.

  Men også lest at tørre slimhinner kan gi urin plager, og jeg føler jeg har litt tørre slimhinner nedentil, men gynekologen sa ikke noe om det. Og fastlegen avviste mitt spm om det og undersøkte meg ikke noe der nede.

  Bør jeg få sjekket underlivet mer, eller er det riktige nå å gå til urolog? Vil feks urologen se om plagene kan komme fra feks tørre slimhinner? Eller andre underlivsplager. Takk for svar.

  1. Blærekreftforeningen

   Det er mulig å si hva dette er på bakgrunn av beskrivelsen din. Jeg synes det er lurt å få sjekket urinveiene først, jeg trodde ikke tørre slimhinner var noe vanlig problem i så ung alder.En glidegel kan forøvrig være et tips når det blir litt mye friksjon «der nede». Jeg foreslår at du starter med å sjekke urinveiene, så får resultatet derfra vise om du trenger en ny sjekk hos gynekolog – hun fant jo ikke noe på siste undersøkelse, hvis jeg forstår deg rett.
   Dette kan være noe helt uskyldig, men uansett er det bra å få tatt en sjekk.

 40. Mann 38

  Hei!
  Jeg har slitt med blod i urinen i snart 12 år. Det har blitt påvist +2 tidligere og nå for et par dager så har den økt til +3.
  Jeg føler meg ellers fin. Har aldti hatt noe særlig utredning for dette. Men nå er det bestilt ordentlig utredning for dette. I og med at jeg har hatt blod i urinen i så mange år så tror ikke legen det skyldes noe alvorlig men det skal vi jo finne ut nå. Legen tror at det enten er stein i systemet ellers så kan det skyldes noe som heter nefropati? Det skal sies at jeg tisser veldig ofte og det kommer bra med væske hvergang. Blodet i urinen er lik fordelt over hele linja under tissingen.
  Jeg forstår at det er vanskelig for dere å svare noe på dette, men det jeg lurer på er. Kan det gå så mange år før evt kreft i blære eller andre deler av urin systemet komme frem så sent eller pleier den å utvikle seg raskere. Har dere noe formeninger om dette?

  1. Blærekreftforeningen

   Hei! Du har helt rett! -Dette kan jeg ikke svare på! 🙂
   Men jeg er glad du skal til ordentlig utredning, så får vi se. Du sier ingenting om du har andre plager fra urinveiene så jeg antar du ikke har smerter eller andre symptomer. Når det gjelder utredning for mikroskopisk eller ikke synlig blod i urinen er regelen at spor (slik som du har hatt) av blod i urinen med en måneds mellomrom i tre måneder eller mer, skal henvises til urolog for utredning der. Du har altså gått på solid overtid, får man si.
   Om en svulst kan ligge i blæra og lure så lenge? Ja, det kan den. Naturen rommer store variasjoner, også på dette området. Men obviously, som det heter på godt norsk, er den ikke hurtigvoksende. Følgende historie kan illustrere dette med langvarig utvikling av kreftsvulster: For noen år siden var jeg i kontakt med en pasient som hadde blitt radikaloperert for kreft tidligere (dvs. fjernet hele organet hvor kreften satt, ikke blæra), men nå hadde det dukket opp metastaser (spredningssvulster) fra den opprinnelige svulsten. Hvor lang tid hadde gått? 21 år… Så kreftceller eller kreftsvulster kan ligge og «dorme» i kroppen i lang, lang tid. Dette er vel kjent fra faglitteraturen.

   Kreftsvulsters utviklingshastighet er et stadig tilbakevendende tema innen cellebiologien, inkludert måter å måle den på. Hittil tror jeg ingen har funnet den eksakte målemetoden. Farging med noe som kalles «anti-Ki67» har vært mye brukt, men er veldig upresis. Det er et antistoff påhengt en «fargereaksjonsstarter», rettet mot et protein i cellene som er aktivt i celledelingsfaser. Mye Ki67-merking antas å vise (med en fargereaksjon) celler som er i aktiv deling. Problemet er at om du øker antall celler som deler seg fra 2% til 3% så øker veksthastigheten veldig mye, men antall celler som merkes viser nesten ingen forskjell.
   Studier har også vist at det fra en gitt hendelse som man har tidfestet, kan det gå fra 15 til 40 år før blærekreften manifesterer seg – da inkludert den første utviklingstiden fra frisk celle til kreftcelle (en frisk celle skal gjennom celledelingene akkumulere ganske mange genfeil, man sier seks bestemte typer feil, før den er «fullbefaren» kreftcelle).
   Håper ikke dette ødelegger påskekosen for deg; siden du har gått med dette så lenge er det som sagt ingen hurtig utviklende prosess på gang så langt. I det ligger at man ikke skal stole på at slik vil det være til evig tid, så gå og få sjekket dette! Mulig at cystoskopi ikke er den mest morsomme undersøkelsen man kan bli utsatt for, men sørg for at lokalbedøvelsen får virke sine 5-10 min før skopet settes inn, så pleier det å gå bra. Bedre med en undersøkelse for mye enn en for lite, er vårt «mantra». Lykke til!

   For de som ikke googler selv: Nefropati er en samlebetegnelse på nyresykdom, ofte uten kjent opphav.

 41. Martin

  Hei, har hatt store smerter i magen og rundt nyrene de siste dagene, etter at jeg fikk en fotball rett mellom beina. De siste gangene jeg har vært på do har det vært ganske mye blod veldig rødt. Hva kan ha skjedd?

  1. Blærekreftforeningen

   Det er ikke godt å si, men jeg ville tatt en telefon til fastlegen min og hørt om jeg kunne få enten en liten prat på telefon eller en time. Jeg vet ikke hvor ballen traff og hvor hardt støtet var, men med blod i urinen og smerter rundt nyrene – kan du ha fått en ruptur, en skade, i en eller begge nyrer? Jeg vet ikke, blærekreft er det iallfall neppe. Mengden blod trenger du ikke være bekymret for; blod er fantastisk fargesterkt og en liten dråpe gjør mye av seg når den blandes med vann. Men skade på nyrene er ikke ønskelig, så ta en legesjekk hos fastlegen, er mitt råd. God bedring!

 42. Dame 48

  Hei,
  Dame 48 år, ble litt febersyk for noen dager siden. Dette gikk greit over. Så begynte jeg å tisse veldig ofte, med litt blod på papiret.
  Dro på legevakt og fikk antibiotika. Ble liksom ikke undersøkt noe mer enn at lege bekreftet synlig blod i urinen. Svie helt på slutten av vannavlatingen.
  Ikke synlig blod dagen etter.
  Vil denne infoen sendes til min fastlege, og er det OK å vente å se an antibiotika kuren tar smerter i korsrygg og hyppig vannlating før jeg evt tar kontakt med fastlege?

  1. Blærekreftforeningen

   Symptomene her er litt vage i alle retninger. Legen følger nok retningslinjene, men vi er egentlig ikke noe glad i den veiledningen som sier at man først skal tenke urinveisinfeksjon, deretter blærekreft når det gjelder håndtering av pasienter med blod i urinen. Kvinner diagnostiseres senere og med høyere stadium enn menn med blærekreft, og har da også 8% lavere 5-års overlevelse. Skal vi få snudd det, må vi begynne å kjøre kvinnene inn i blærekreftforløpet tidligere i prosessen. Vi fremmer regelen «Synlig blod i urinen => urolog» -ferdig snakka. En tommelfingerregel sier at jo senere blodet kommer ut, jo lengre oppe fra kommer det. Kan du ha en liten nyrestein på vei nedover? Min ryggmargsrefleks, etter å ha snakket med mange urologer, er at du bør til cystoskopi for sikkerhets skyld, men symptomene er som sagt vage. Kan du blunke til fastlegen og smile til urologen og si: Dere vil vel ikke at vi skal overse noe alvorlig, vil dere vel?
   Om symptomene gir seg betyr ikke det nødvendigvis at årsaken er borte, særlig ikke hvis det ligger en kreftsvulst på lur. Og epikrise skal nok sendes fra legevakt til fastlege, men gjør de det alltid? 😉

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.