Åpent møte om arvelighet ved urologisk kreft på Ahus 17. juni kl. 18.30

Du har kreft. Onkelen din har kreft, et par besteforeldre og kanskje en fetter eller to. Men legen sier at blærekreft skyldes ikke arvelige faktorer. Kan dette stemme?

Pål MøllerDet skal vi forsøke å få greie på nå i midten av juni på Ahus. Vi får lov å bruke det store auditoriet der til dette møtet som er åpent for alle interesserte. Norges største kapasitet på området, Pål Møller fra Radiumhospitalet, kommer og forteller om dette. Han sier at på grunn av at de har et felles opphav i fosterlivet, har alle vevstypene i urinveiene en felles bakgrunn som gjør at de rent arvelighetsmessig har en del fellestrekk. Noen av disse fellestrekkene deles også med tarmen. Foredraget vil derfor omhandle arvelighet i både nyrekreft, blærekreft og prostatakreft, og møtet arrangeres derfor som et samarbeid mellom disse tre pasientgruppene.

Program:
18.30 Velkommen, kort introduksjon til de tre krefttypene
19.00 Professor/seniorforsker Pål Møller, Radiumhospitalet:
Del 1: Hva er kreft?
Del 2: Medfødte anlegg, faktorer og forhold som øker risikoen for utvikling av kreft i nyrer, urinveier og prostata
19.45 Spørsmål og kommentarer fra salen
Pause
20.15 Professor emeritus Tore Sanner, Radiumhospitalet: Miljøfaktorer ved urologisk kreft 

Hvis kreften ikke skyldes arvelige faktorer, må den jo ha en eller annen sammenheng med miljøet, enten gjennom jobb, mat, bolig, bosted eller livsvaner og aktiviteter forøvrig. Særlig for blærekreft er dette velkjent. Blærekreft har en «ærerik fortid» som den aller første krefttypen som ble koblet til yrkeseksponering – men det skal vi ta mer om en annen gang.  En av de som kan mest om miljø og kreft her i landet, professor emeritus (altså pensjonert professor) Tore Sanner, også han fra Radiumhospitalet, orienterer om miljøets rolle for utvikling av kreft i urinveiene.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt arvelighet innen brystkreft i det siste. For denne krefttypen er 5%, altså ett av tyve tilfeller, påvirket av arvelige faktorer. Vi håper at Pål Møller vil fortelle oss mer om hvor mange av prostata-, nyre- og blærekrefttilfellene som er påvirket av arvelige faktorer, kanskje også hvilke faktorer som er involvert.

En del av våre pasienter forteller om familier med mange tilfeller av kreft, gjerne fordelt på ulike typer kreft. Det er ikke rart da at man mistenker at arv har noe med dette å gjøre på en eller annen måte. Men hvordan? Kanskje vi også får høre litt om hvordan man går frem når man forsker på disse tingene.

Vi gleder oss og håper mange kommer for å høre på. Kvaliteten på programmet kan vi iallfall garantere!

Detaljene kommer om noen få dager.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.